Hemma från stallet

Kom just hem från en sväng i stallet. Var ute och skrittade Grodan, nu när underlaget möjliggjorde det hela. Det var en monsterpigg häst som kom med mig ut på en tur. Vi skrittade bara ca 20 minuter, och det mesta på asfalt. Äntligen kan man skritta på hårt underlag, det är nästan det jag känner är det värsta med vintern, att hästarna får gå på mjukt underlag hela tiden. Det är ridhus eller snö och jag får lite lätt panik när jag aldrig får rida på hårt underlag (självklart skrittar jag bara på hårt underlag, som asfalt). Men man känner verkligen att det är nyttigt för benen på hästen, leder och senor. Att hästarna får "slå rent" lederna lite. Härligt var det iaf. Grodan var hur pigg som helst och tycket det var superroligt att komma ut i skogen igen, speciellt på hemvägen var hon glad. Hade fullt sjå med att hålla henne i skritt. 

Det blåste en hel del och som tur var hade jag satt på henne luva så hon höll sig i skinnet. Tips för er med hästar som stressar upp sig när det blåser!


Sen fick hon stå inne utan täcke några timmar, har fått för mig att det är bra för pälsen att inte ha täcke på jämt. Men vet inte om det stämmer eller inte? Men det känns bra om man tar av det ibland!


Frida 


Peter Eriksson träningen

Jag ursäktar mig för min urusla och kassa uppdatering, jag har haft helt fullt upp och i princip inte varit hemma någonting under helgen och måste då också tacka för att ni fortsätter besöka mig dag ut och dag in! Ni är otroliga!

I lördagskväll hoppade jag för Peter Eriksson igen. Bästa träningen med Grodan någonsin, så himla roligt!

Vi jobbade mycket markarbete i början, red lite saxar (skänkelvikning från spåret till mitten och ut igen) och sedan galopperade vi på volt med bestämda antal spårng emellan, seda red vi en bombana med olika avstånd. Detta gjorde vi för att träna upp avståndsbedömning och lära oss hur vi skulle lägga avsprången, superövning! det var både raka och börja linjer. Peter satt upp på en tjejs häst och visade lite och det var väldigt kul att se hur han red och vilken koll han hade på hästen, skulle det vara fyra språng så var det fyra perfekta språng oavsett hur långt avståndet var. Det var kul och nyttigt att se hur en elitryttare planerar sin ridning och hur han löser uppgifterna på en helt ny häst. Även om övningen inte var så svår för Peter så var det ölite klurig för oss andra.

Sedan skulle vi få börja hoppa. Vi hade en linje på medellinjen med tre studs på scokerbitar och sedan 5 språng fram till en kombination räcke till oxer. Grodan ´jvar superpigg och hoppade som  vanligt högt över hindren första gången (då var det räcke-räcke i kombinationen). Sedan höjde Peter lite och vi tog det igen. Vi slutade på drygt 1,20 på kombinationen och Grodan var hur fin som helst. Ni som känner mig vet hur höjdrädd jag är och jag blir skakig i benen så fort ett hinder är över 90 cm. Men Grodan var hur trygg som helst och sög i hindren. Dessutom brukar vi ha stora problem på kombinationer eftersom Grodan brukar få det långt emellan och därav avskyr jag att hoppa kombinationer, men ändrade åsikt lite efter i lördags.

Sedan hoppade vi en linje räcke till oxer på 7 galoppsprång. Det var ett tight avstånd och många hade problem, Grodan fixade det dock lätt! Hon har välkdigt enkelt för att korta sprången. Sedan blev det lite banor. Det var lite titthinder med men inget som någon häst brydde sig om.
Första banan gick toppenbra, det var en del svängar som jag tyckte var i svåraste laget för mig och Grodan (vi red i en betydligt bättre grupp än vi brukar b la med landslagsryttare) och träningen var ju då också anpassad till lite högre nivå. Men Grodan och jag ordnade det galant och det var roligt.

som avslutning skulle vi hoppa en bana med riktigt svåra och tighta svängar. Då vi skulle hoppa ett plank på halvt igenom (från spår mot bokstaven A) och sen svänga till vänster och direkt efter att vi passerat planket på spåret vända upp mot ett räcke. Sedan skulle vi svänga tight höger så vi gick emellan A- och B-hindret i kombinationen ut till spåret igen i höger varv. Efter kortsidan var det en oxer och sedan skulle vi på böjd linje gå in och hoppa B-hindret i kombinationen. Det var då främst den sista linjen som var klurig då man var tvungen att vara väl förberedd eftersom B-hindret kom snart efter oxern och det var viktigt att hålla inramningen på hästen. Kombinationshindret fick vi hoppa snett vilket innebar att vi var tvungna att tänka det som en trippelbarr.

Första banan låg mellan 1,05 till 1,10 ungefär medan den sista låg på 1,15 till 1,25 ungefär.

Har en kort filmsnutt som jag framöver hoppas kunna få in här på bloggen, dock kass kvalitet då den är filmad med digitalkamera!

Frida

Att fokusera rätt

Jag hör till den gruppen av ryttare som ofta väljer att fokusera på fel saker. Jag är oerhört bra på att minnas det dåliga, saker som misslyckats. Jag är superbra på att hitta mina brister och klanka ner på mig själv. Jag är toppenbra på att förklara vad jag gjort för fel för att det skulle bli som det blev. Jag skulle inte vilja säga att jag har dåligt självförtroende, för det tycker jag inte att jag har (jag kan berömma mig själv med) men jag har en tendens att sätta för hög press på mig själv och när det inte blir som jag förväntat mig blir jag ledssen, arg och besviken. Jag kan inte räkna på fingrarna hur många gånger jag åkt från träningar gråtandes, hur många gånger jag velat sälja hästen och ge upp allt som har med en häst att göra.
Jag kan heller inte räkna antalet gånger jag sprungit ut från träningar till toan och spytt för jag mått så illa av den press jag satt på mig själv och som jag inte klarat av att uppnå. Jag kan inte ens tänka mig antalet gånger jag gråtit mig till sömns efter en misslyckad tävling eller träning.
Saken med mig är att jag ofta känner mig värdelösast i världen utan egentlig anledning. Visst jag kanske red som en kratta på träningen eller stannade ut mig på en tävling. Men min häst är frisk och kry, min häst har möjligheten-, jag har möjligheten att faktiskt lyckas. Vad gör det att man stannat ut sig på en tävling? Visst, tråkigt när det händer men man behöver faktiskt inte blossa upp saker. Det är dock precis vad jag gör, jag är expert på att minnas tävlingar då det gått dåligt, destu sämre på att minnas det som jag gjort bra. Jag tror att man inte utvecklas lika bra som ryttare om man hela tiden ska minnas allt dåligt man gjort, alla misstag. Man ser sig själv som misslyckad och att alla chanser att bli en bra ryttare är bortblåsta. Om man istället minns det man gjorde bra, tänker på det, fokuserar på att få fram den känslan igen tror jag man utvecklas betydligt mer! Då har man rätt tänk och ambition.

Men hur ändrar man sitt tänk?
Jag är nog fel person att egentligen svara på den frågan, då det är något jag själv har svårt för. Men jag brukar göra en lista där jag skriver fem saker jag gjort som jag är nöjd över, känns allt skit kollar jag på den lista och minns det bra! På så sätt kan man faktiskt fokusera på det man gjort som är bra. Varför minnas en dålig träning när man har ridit en bra tidigare? Försök fokusera och tänk framåt! Att ha satt upp mål är också en bra grej, eftersom du sätter upp mål som du är kapabel till att uppnå, inte som du inte tror dig klara av.

Såhär har jag gjort min "positiva-grejer-lista"
1: Min ponny Tornado, red in och utbildade själv när jag inte var så gammal, upp till LA-MSV.
2: Min utveckling inom dressyren på kort tid (LA:4 efter tre månader)
3: En hopptävling förra våren som gick kanon.
4: De senaste träningarna för Hans Vibke
5: Hoppträningen för Peter Eriksson senast.

Ni ser alltså att jag har med grejer som hände för länge sen, sånt som hände nyss och små saker som en träning eller stora grejer som att utbilda en ponny. Sätt in fem grejer som du är stolt över. Det finns ingen gräns för vad man kan sätta på sin lista. Alla har fem grejer så det blir inga problem att få fram, men har du fler saker som du vill ha med så sätt självklart upp dem med.

Sista tipset, Jag brukar tänka såhär efter en dålig träning:
"Utvärdera vad som gick fel, gräm dig över det, gå och lägg dig och tänk aldrig på saken mer"
Har du utvärderat så får du med dig vad som inte var så bra att göra, grämer du dig så har du den saken gjord och då kan du helt enkelt glömma skitträningen, tävlingen eller uteritten eller vad det kan vara!



Hoppas det gett er något!

Frida

Hoppträning

Urdålig uppdatering dte senaste, men jag har haft sjuukt mycket att göra och dessutom har jag varit sjuk! Inte bra, men idag fick jag gjort ett stort prov som jag varit otrolig stressad över väldigt skönt!!!


Hopptränade ikväll med Grodan för Gunilla. Gick riktigt bra speciellt i slutet! Hon var dock hur pigg som helst, vilket iofs också det var bra eftersom vi för en gångs skull lyckades få in rätt antal galoppsprång (får alltid in ett för mycket annars). Men hon skuttade runt en bana riktigt bra, låg på kanske 1,00 -1,10 men hon var riktigt fin över hindrena! Det enda som fanns att klaga på var väl att hon höll på att gå omkull och jag ramla av över travbommarna, dom låg uppe på sockerbitar och Grodan lyfte inte på fötterna och snubblade och allt blev kaos. Men jag klamrade mig fast och återfick kontrollen. Hade ju varit lite pinsamt att inte ens lyckas trava över 10 cm hinder;) haha!!! Av någon anlednining hade hon idag fått för sig att det var väldigt farligt med upphöjda bommar och fortsatte ha skräck för detta resten av uppvärmingen. Bland annat tog hon i som inför ett 1meters hinder på markbommen framför ett 50 cm högt kryss, kul menar jag. Man är ju inte direkt beredd på att hästen ska hoppa över markbommarna! Sedan stod det ett gäng hinder vid ett hörn, vilka var köttätande och livsfarliga!


Det kändes i vilket fall väldigt bra inför lördagens träning för Peter Eriksson!


Frida

Vila idag

Grodan får vila idag, det är ju fortfarande förenat med livsfara att gå utanför stallet och jag känner att äventyret mellanb stall och hage är nog utmanande. Hon ska iaf tas in och borstas och fixas med lite och sen ska jag såklart fixa stallet också. Förövrigt blir det plugg hela kvällen, har ett viktigt prov på onsdag och måste plugga på det ordentligt, hur svårt det än är att komma igång.


Såhär ser iallafall planeringen för veckan ut:
Måndag: Vila
Tisdag: Skritt (om det är möjligt)
Onsdag: Hoppträning för Gunilla
Torsdag: Skritt
Fredag: Dressyrträning för Christian
Lördag: Hoppträning för Peter
Söndag: Vila

Alltså en hel del träningar i veckan, jag gillar egentligen inte upplägget med två tränarpass i rad, men ibland så blri det så och det är bara att gilla läget.

För övrigt kan det väl inte bara vara jag som längtar efter att få sticka ut och galoppera på skogsvägarna nu??!! Jag är trött på snö, is och kyla, Ge MIG vår, TACK!!!


Frida

Dagens ridning

Red dressyr på Grodan i ridhuset idag. Hon var pigg i början och hade svårt för att koncentrera sig. Hon drog på lite och ville inte riktigt lyssna och kaxade mot skänkeln. Red fram länge i lättridning och jobbade med övergångar i skritt till trav och ställde och börjde. Red mycket öppnor och slutor på volten och gjorde sedan en del galoppfattningar. Körde lite enkla byten vilket gick relativt bra mot slutet, dock hade ghon lite svårt att göra serpentinerna i förvända vänstergaloppen, något som hon vanligtvis är väldigt bra på. Men hon var lite kaxig mot skänkeln och jag tror hon var lite trött för hon orkade inte riktigt bära sig utan bytte galopp istället. I Slutet försökte jag samla gångarterna ordentligt, vilket bhon gjorde väldigt bra, framförallt galoppen blev mycket bättre, det är den vi har haft svårast med att samla. Öppnorna och slutorna satt iallafall mycket bra, hon kaxade lite emd huvudet ibland när jag blev lite för ivrig och ville kräva för mycket av henne och då plockade henne lite mycket i handen. Grodan behöver man rida med väldigt lätt hand, "som om man håller i en sytråd" ska jag tänka när jag håller i tygeln.

I helhet kändes det som ett bra ridpass, HÄRLIGT!


Frida

Dag 4 - Favoritbilderna på min häst

Dag 4 - Favoritbilderna på min häst

Jag är usel på att fota och att se till att få tillfällen fotade. Men dessa två är de som jag gillar bäst.


Taget med ganska dålig mobilkamera, ändå tycker jag den är så
mysig på något sätt. Jag och Grodan sommar 2009.


Jag och Tornado efter en dressyrtävling, Laget kom på delad första
plats, men det fanns bara fyra blågula rodetter så vi fick ta blåa.
Hösten 2008.


Frida

Hemma från stallet

Kom just hem från stallet. Fixat med mockning och allt sånt nu! Grodan fick vara kvar ute nu när det var så fint väder, annars brukar hon gå in vid denhär tiden. Idag får hon stå, hon gick ju rätt ordentligt igår så jag skulle vilja skritta henne men tyvärr tillåter inte underlaget det och jag anser att det är bättre att hon får ha lite träningsvärk och stå stilla än att riskera att hon sträcker sönder sig totalt. Blir ridhuset imorn om allt följer planerna. Blir dressyr då med, ska försöka filma vissa moment så jag vet hur de ser ut. Det är ju en skillnad och känna hur det känns och sedan se hur det ser ut. Bra tips för att lära sig korrigera saker.

Anmälde mig till tävlingen idag med. Sista helgen i februari (samma helg som Gbg horseshow). Anmälde till LA och MSV C och ändrar om det inte känns som om vi skulle vara redo. Eftersom det är kval nu är risken att MSV C klasserna kommer bli väldigt fulla så det är bäst att vara ute i tid! Men jag hoppas självklart att vi ska kunna starta, som det kändes igår tror jag inte det ska vara några problem=)!!

Frida

Niarco


Detta är den häst som egentligen skulle stått i mitt stall istället för Grodan. Han heter Niarco (kallas Nisse) och är född 1996. Efter Narcos - Leuthen. Jag fick erbjudande om att låna och rida honom som min egen då ägaren inte hade tid eller möjlighet att rida honom. Han har tidigare ridits av Helena Lundbäck som tävlade honom upp till 1,20 m när han var lite yngre. Tydligen skulle det finnas någon försäljningsvideo på honom när Helena rider han, men ägaren hade tappat bort den, synd hade vart kul och se.
Han var iaf en otroligt vacker häst och hoppade kalasbra!!!
Nu undrar ni väl varför jag inte tog hem denna häst? Jo, det var såhär. Datumet var planerat (ville ta hem honom efter en resa med familjen) och den 17 januari 2009 skulle han komma hem till oss. Vi hade förberett ALLT, handlat mat och saker, spånat boxen och hämtat hö. Klockan 10:00 skulle vi vara på plats att hämta honom och klockan 08:00 ringer telefonen när vi sitter och äter frukost. Det är Nisses ägare och hon berättar att Nisse skadat sig någon gång på morgonen och dragit sönder stora delar av hoven. Ägaren var hovslagare och sa att i bästa fall är han ridbar om 6 månader. Vi bestämde där och då att vi inte kunde vänta så länge utan började leta ny häst. Hur det är med Nisse idag vet jag ärligt talat inte. Men jag hoppas han har det bra, det är han värd. Den fina hästen!


Frida

Dagens ridning

Idag har jag och Grodan varit i ridhuset och kört ett ordentligt dressyrpass på 1,5 timme. Brukar inte rida så långa kvalitetspass vanligen utan på kvalitetspass kör jag oftare kortare och mer effektivare pass där jag koncentrerar mig på att allt ska funka och rida med kvalitet.

Grodan var pigg när jag började rida, inte konstiga kanske med tanke på att det är svårt att röra sig ute just nu på grund av underlaget. Men jobbade henne länge i lättridning, öppnor, slutor, skänkelvikningar förvända slutor på volt och mycket övergångar i traven. Hon var fin och framåt men lyssnade mycket bra trots springet i benen. Sedan jobbade jag henne i galoppen ordentligt. Gjorde öven här mycket övergångar, förvända slutor och tempoväxlingar. När jag kände att hon lugnat sig och började lyssna bra började jag med lite mer krävande arbete. Jag ville rida henne samlad och la mycket tid på volten i galoppen, ökade och minskade volt, ökade och minskade galoppen och en hel del förvänd. Red även en del enkla byten. Sedan gav jag henne en paus innan vi började med bakdelsvändningarna. Jag körde en liten ny taktik idag, vanligtvis brukar jag göra bakdelsvändningar i slutet men då hon brukar vara svår att få att tänka framåt i vändningarna och inte ta några bakåtsteg så tänkte jag testa lite mer när hon var lite piggare. Smart tänkt för hon var genast bättre, även om vi har en bit kvar att jobba med.
Sedan jobbade jag henne lite i trav, red mest öppnor och slutor och försökte få henne att samla traven. Lyckades väldigt bra med samlingen idag, brukar ha svårt att få henne samlad på vanligt träns annars. I slutet galopperade jag lite till och nu var hon riktigt fin gjorde många enkla byten och gjorde dom på medellinjen så hon lärde sig vänta och lyssna på mina hjälper. Dom satt perfekt, riktigt kul. Sedan började hon bli lite trött, inte konstigt kanske. Så travade av henne och skrittade henne en ganska lång stund efter passet.

Iallafall hade jag en toppenkänsla, hur kul som helst!=)


Första tävlingen, 2:a LB:1

Dessutom kan jag avslöja att anmälningen till första tävlingen kommit upp på tävlingsdatabasen. Blir i Jönköping regionalt och väljer just nu mellan att rida LA:1, LA:2 eller LA:2, MSV C:2, vore kul att få debutera MSV men samtidigt så är det förstas tävlingen och Jönköping är ingen favoritarrangör heller. Ska prata med mina tränare om saken.

Avslöjande nummer två är att jag ska hoppa för Peter Eriksson igen. Den 29 januari hos Helena Holm. SUPERKUL:D!!!


Frida

Dag 1 - Presentera mig och min häst

Dag 1 - Presentera mig och min häst



Mitt namn är som de flesta vet Frida. Jag är 19 år (känner mig som 15 och tycker det är en betydligt roligare ålder). Jag pluggar samhällsvetenskap på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm och är inne på min sista termin. Vad jag ska göra efter skolan är ganska oklart, men marknadekonomi, affärsjuridik eller lärarstudier är det som känns aktuellt just nu.


Jag och min första ponny, Djufwanäs Fire light.      Min andra ponny, Tornado, och jag på träning

Min passion för hästar startade redan när jag var mycket liten, men då mitt intresse inte var ömsesidigt inom familjen fick jag inte börja rida förän jag var 7 år. Jag gick på ridskola tills jag fyllde 12 år då jag fick min första foderponny. Denna ponny köpte jag senare och hösten 2004 var jag för lång och behövde en större ponny. Vi hittade då min nästa ponny. Denna hade jag i 4 år och tävlade upp till LA hoppning/dressyr och en del fälttävlan. 2008 såldes min ponny och i april 2009 flyttade min första storhäst in. Jag och min häst har än så länge tävlat upp till LA dressyr och 1,00 m hoppning. Målet är MSV dressyr inom snar framtid.
 

Min Groda

Min häst heter Godiva Guild men kallas Grodan. Grodan är född 2004 och är efter Guido- Calypso - Landgraf. Hon är ca 167-168 cm i mankhöjd men mycket lätt i modellen och uppfattas inte speciellt stor. Grodan har tävlat 1,10 m hoppning (som 5 åring) och LA dressyr. Hon är mycket duktig ooch lovande inom båda grenarna och jag tror hon kan komma långt både i dressyren och hoppningen. Jag köpte Grodan från en tjej som arbetar mycket med unghästar med tävling och utbildning i Alingsås, Sussie Blomqvist (hon har också en hästaffär) 2009. Hon i sin tur hade köpt Grodan som 1,5 åring från uppfödarna. Detta såg jag som positivt då vi har koll på vad som hänt henne tidigare.
Grodan har också en duktig helbror, Born to Joy, som kom tvåa i championatet för några år sedan. I sadeln satt Magnus Österlund. Born to Joy såldes senare till Tyskland där han reds av en junior i höga klasser. Har hört ryktet om att han är tillbaks i Sverige nu igen men om det stämmer kan jag inte lova. Grodan är iallafall väldigt lik honom, både till kroppen, tekniken och färgen.
Grodan är en otrolig inivid och världens snällaste häst och jag är så glad över att hon är min!



Born to Joy, Grodans helbror


Frida

Dag 3- Min största rädsla inom ridsporten

Har haft fullt upp hela helgen och tiden har tyvärr inte räckt till att blogga, detta inlägg var dock tidsinställt till igår, men kom tyvärr inte upp av någon anledning jag inte vet! Nu får nu två dagar direkt istället, hoppas det är okej!=)


Dag 3 - Min största rädsla inom ridsporten

När jag var yngre var jag rädd för allt som hade med en häst att göra, samtidigt som jag älskade hästar. Då kunde rädslan vara att galoppera för fort. När jag fick min andra ponny, Tornado, grät jag va rädlsa varje gång jag skulle rida. Jag var rädd för att sitta upp eftersom han stack i galopp innan man kom på, jag var rädd för att skritta för att han stannade och stegrade, jag var rädd för att trava och galoppera för att han stack och jag var rädd för att hoppa eftersom han inte gick att bromsa. Men varje dag trotsade jag min rädsla och jag kom över det mesta med att vara rädd, utom en sak. Att inte ha kontroll! Att sitta på en häst som sticker utan att veta att man kan få stopp, att sitta på en häst som bockar och stegrar utan anledning, att sitta på en häst som, om än bara för en kort stund, känner att den har övertaget. Men också för att gå ut i en hage där man vet att hästarna är bråkiga. Det skrämmer mig. Hästar är djur och levande varelser. De väger ungefär ett halvt ton och och flyktdjur i grunden. Det går inte att bestämma över en häst, man måste få den att vilja lyda dig. För du har ingen chans om hästen bestämmer sig för något.  Det är min största rädsla inom ridsporten, att inte ha kontroll.


Frida

Dag 2 - Det bästa/sämsta med min häst

Dag 2 - Det bästa/sämsta med min häst


Det bästa med Grodan är att hon är så glad i att arbeta. Att hon är lättlärd och hela tiden villig och positiv till att göra sitt bästa. Hon har dessutom en väldigt bra galopp och en fantastiskt bra hopteknik (tror hon had 9:or på kvaliten). Hon har dessutom en otorlig utsrålning och extriör som går hem hos domarna. Att hon är så otorligt snäll, min lillasyster (5år) kan hjälpa till med henne utan problem, om jag är med såklart.


Innan start i LA:1 Falköping Maj 2010

Jag tycker inte det finns nått "sämsta" med Grodan. Dock saker som är lite sämre än det bästa. En av de grejerna kan vara att hon birljerar med frambenen i traven, dvs hon för benen snett utåt, framåt och inte rakt framåt, dock har ingen påtalat detta på tävling. Hon kan också bli lite överambitiös. Hon vill göra saker "för perfekt" och då blir det ofta någon miss. Hon kan också bli lite "märrig" när man rider ibland, hon kaxar och ska försöka komma undan dock ger hon upp ganska snart. Ibloand kan hon också bli lite stressad i vissa situationer, t ex vid hoppning (träning/ framhoppning) om hon trängs och då vänder hon eller springer iväg.

Frida


För att få fart på uppdateringen...

..tänkte jag börja med en sånhär lista som många andra bloggar gjort.

Dag 1 - Presentera mig och min häst
Dag 2 – Det bästa/sämsta med min häst

Dag 3 - Min största rädsla inom hästsport
Dag 4 - Favoritbilderna på min häst
Dag 5 - Det här finns i min ryktlåda
Dag 6 - Något annorlunda med min häst
Dag 7 - Redskap/utrustning jag inte klarar mig utan
Dag 8 - Min hästs vardagsoutfit
Dag 9 - Mitt bästa hästminne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet och omgivningen
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild och 5 punkter som beskriver min häst
Dag 14 - Varför får ridning mig att må bra
Dag 15 - Något jag och min häst har gjort som jag är stolt över

Jag börjar idag och första inlägget kommer under dagen!


Frida

Morgonridning

Imorgon har jag hästutsläppet på morgonen. Eftersom jag har öppethus och har annat på eftermiddagen tänkte jag rida innan skolan. Lika bra när jag ändå är där. Då fixar jag stallet också så behöver jag bara åka och ställa in henne på eftermiddagen och sen har jag ju kvällen i stallet med men det fixar jag efter jag varit inne på skolan!

Så ni som ska välja till gymnasiet i vår kan alltid kika in på Rudbeck mellan 18-20! ;)




Frida

Dagens ridning

Var ute och red nu på kvällen. Blev ett skrittpass i hagen, det enda som var möjligt att göra med underlaget som är just nu. Dock var det faktiskt möjligt att rida i djupsnö då den sjunkt tillräckligt. Så jag körde ett mjölksyrepass med Grodan. Skrittade först på det plogade spåret som går i hagen, skrittade sen en bra stund i djupsnö och sedan på spåret igen för att hon inte skulle dra på sig mjölksyra för fort och sedan i djupsnö igen innan jag skrittade på spåret innan jag avslutade.

För att höja mjölksyretröskeln måste man jobba hästarna hårt men se till att man ligger på en precis gräns där hästen kan gå utan att dra på sig mjölksyra direkt. När man har en kort stund kvar så höjer man intensiteten och lägger sig strax över mjölksyretröskeln. Ska man höja mjölksyretröskeln är det viktigt att göra det klokt, att man tycker att man konditionstränar sin häst när man sticker ut och galopperar i fullfart långt och hästen blir helt slut är tyvärr ett väldigt vanligt misstag (jag har själv gjort det). Det sliter på hästen, extremt mycket. För när man pressar sin häst hårdare än vad den egentligen orkar belastar hästen inte sig korrekt vilket leder till förslitningsskador. Hästen har heller inte orken att balansera upp ev misstag, snedsteg eller felbelastning från ryttaren.
Utan konditionsträning ska ALLTID ske med en tanke bakom, men se alltid till att ha tillräckligt med koll på din häst för att upptäcka när den blir trött. Tränar du själv kan du känna när du behöver bromsa ner för att orka, det kan inte din häst. Därför är du alltid överst ansvarig för hur du tränar din häst.

Jag brukar oftast jobba konditionsträning genom intervaller. Detta kan göras i samtliga gångarter och på mängder av olika sätt.
I skritt jobbar jag oftast i backe eller i snö, snön för självklart inte vara för djup då sliter det mer än stärker (hästen ska pulsa men det måste vara lätt att förflytta benen). Att använda vikter på benen är också ett bra tips. Grodan brukar gå med 0,5 kg per ben och sedan skrittar man på varierat underlag (observera att detta är otroligt jobbigt och du bör inte rida med dem i annat än skritt på en ovan häst, i kvalitetsarbete brukar 10 min med vikter i trav vara lagom).
I trav kör jag oftast långa intervaller 10 min trav 10 min skritt brukar vara ganska lagom.
Galoppen är det som jag varierar allra mest. Ibland kör jag uppmätta sträckor på olika tempon till exempel 450 m på en minut, skrittar samma sträcka tillbaks och upprepar. Ibland kör jag i en längre svagt sluttande backe och upprepar.
Man kan variera denna träning hur mycket som helst.
Distanser tränar jag oftast genom att ha en sträcka uppmätt (jag har ett travspår på 450m som jag använder ofta) och sen kör jag olika förutbestämda sträckor t ex 1 km och innan bestämmer jag ett tempo t ex att jag ska rida 500m/min. Alltså ska jag galoppera 1km på 2 minuter. Distanserna ökar jag succesivt efter hur konditionen stärks.
Att träna kondition är viktigt och det är viktigt att göra det varierat. Kör inte bara 450 m galoppintervaller utan variera med trav, skritt och distanser.
VIKTIGAST av allt, ha ALLTID en tanke bakom det du gör, skador kan man inte förebygga men man kan göra sitt bästa för att motverka. Tänk igenom varför du gör det du gör, vad du vill få ut av det du gör innan du påbörjar träningen!

Lycka till!

Frida


Hemma på håltimme

Har håltimme (som vanligt) min tredje idag. Ibland är det toppen att gå i skolan men ibland kan det kännas lite tröttsamt. Speciellt när alla inställda lektioner ligger mitt på dagen, jag får ju ändå sluta kl 17:00 idag. Jaja, skönt att hinna med lite plugg under "skoltid" iallafall. Mer ledig ikväll då.

Ikväll ska jag skritta Grodan om underlaget möjligör det, som det såg ut igår verkade det inte det minsta lovande. GLANSIS över allt. Kan vara möjligt att rida i snön nu när den sjunkt så mycket ioch med plusgraderna. Annars får hon stå idag. Missar hoppträningen på onsdag också, ska ha öppet hus med skolan och vi ska visa vårt projektarbete så måste verkligen vara där. Tråkigt men det är bara att gilla läget.


Föressten, igår red min 5 åriga syster på Grodan. Eller ja hon satt på henne när Grodan skrittade lite. Grodan skötte sig iaf kalasbra. Hon märkte nog inte ens att det satt någon på ryggen, Wilma är ju ganska liten.



Frida


Bilder från Peter Erikssonträningen

Lite bilder från Peterträningen igår. Alla bilder är fotade av Alice Granehed, Tusen TACK!!!







Frida

That one

"Cause you´re amazing, just the way you are..."

Träningen för Peter Eriksson

Hoppträningen igår för Peter gick KANON! Grodan var lagom pigg och hoppade hur bra som helst. Hon var verkligen med mig hela tiden och jag fick många riktigt bra språng.
Vi började med att värma upp själva och sedan kom Peter. Då fick vi göra en hel del övergångar mellan skritt och trav och sedan fick vi galoppera över bommar på en volt. Grodan var lite spänd i början, precis som de andra tre också var, men lugnade sig sen. Sedan var det en låg studsserie, var 5-6 småhinder och detta löste Grodan toppen, hon kan vara lite kinkig på sånt som hon tycker är jobbigt. När vi gjort detta fick vi hoppa lite linjer, böjda spår. Grodan tyckte det var kul och hoppade rejält (som vanligt...). Det stod lite grejer under hindren som var lite läskigt, men inget som Grodan brydde sig om, skönt! Sedan fick vi hoppa diverse banor, först väldigt lågt och sedan höjdes de. Grodan var klockren verkligen, hon var fokuserad och sökte verkligen hinder. Fantatiskt bra känsla.
Peter som tränare var väldigt bra. Han hade bra övningar och han var noga med detaljer. Han påpekade och påminde också väldigt mycket om småsaker så man verkligen red "rätt" hela tiden. Jag har sett honom hålla träningar förut så jag hade ganska bra koll på hur han var som tränare, men det blir ju en annan sak när man får rida själv.
Efteråt pratade jag lite med honom och han tyckte det hade sett väldigt bra ut, han berömde också Grodan och tyckte det var en väldigt fin häst (det brukar folk säga, men det är lika kul varje gång man får höra det). Han gillade hennes spänst och teknik och hur jag red. Dock måste jag släppa händerna lite och rida mer med sätet, jag vill gärna hålla henne lite extra. Sen får jag inte lägga in extrasprång på räcken, vilket jag gärna gör. Fick hoppa om en linje i slutet med fokus att rida på ett språng mindre, fick då två väldigt bra språng.
Ska verkligen vara med om det blir någon mer träning!
Min kusin tog en del bilder, har inte sett dem än men ska åka förbi och hämta dem sen om hon är hemma, tills dess får ni klara er utan några bilder.
Frida

Kanonträning

Träningen gick hur bra som helst! Ska på bio nu så hinner inte skriva om den nu. Uppdaterar med detaljer och troligen bilder med imorgon=)!!!


Frida

Ingen Tornado

Smsade med Becca (Tornados nya ägare) nyss som sa att Tornado fick stanna hemma från träningen och hennes andra ponny Joy får åka med istället. Trist att inte träffa Tornado, men bli kul att träffa Becca igen, det var längesen. Tornado gick tyydligen väldigt bra iaf, så bra att tränaren inte tyckte han behövde hänga med och träna. Superkul!



Frida

Outfit of today

Dagens outfit


Frida
Tröja:
polounderställs tröja från Craft, mörkblå Kingsland fleece
Ridbyxor: Mörkblå JW (eller beige pikuer, inte bestämt mig riktigt)
Strumpor: Kingsland + raggsockar
Jacka: Mörkblå Kingsland dun
Hjälm: Svart GPA speedair Tot
Skyddsväst:  Mörkblå HL equipment
Stövlar: Mörkblå Tretorn
Sporrar: 3 cm vanliga jacson (I think)

Grodan
Sadel: Brun Prestige Versaille D
Träns: Brunt Dyon Working collection
Schbrak: Blått pessoa el. mörkblått exclusive
Sadelgjord: Mörkbrun magplattegjord utan märke
Benskydd: Svarta. Eskadron flexisoft fram, veredus toung jump bak.
Boots: Svarta utan märke
Täcke: Brunt ull Domani, stalltäcke utan märke, Charlies ridtäcke.
Transportskydd: Mörkblå Mark Todd fram, svarta Hööks bak + gummiboots


Kort kommer...

Frida

Glömde berätta...

..att jag får träffa världens bästa imorn. Mitt själsfrände, världens i särklass bästa ponny! Min lilla Tornado (eller min är han ju faktiskt inte) ska vara med på Peterträningen imorgon. Han ska till och med vara med i min grupp! Så glad är jag:D!


Bjuder på en halvkass bild från DIV 1 2008. Reg LB och 4:e placering.


Frida

Tillfälligt överst på min "måste-ha-lista"

Är inte denhär lilla saken otorligt supergullig??? Tänk att ha en sån gåendes i hagen, eller komma med på tävling! Man blir ju garanterat uppmärksammad iallafall!


markarbetat i ridhuset

Har varit ner och ridit lite markarbete i ridhuset med ett stycke megapigg häst. Hoppade några sockerbitshinder med vattenmatta under och lite så. Grodan var vääääldigt pigg! Jag kan inte säga att jag ridmässigt är nöjd med passet eftersom hon är typ helt oridbar när hon är så pigg. Hon bara springer och så fort hon får en bom framför näsan springer hon ännu mer. Hon blev av med lite energi iallafall och det var ju bra. Hoppade väl gjorde hon med, konstigt nog rev hon dock ett hinder. De som sett Grodan på riktigt vet att hon oftast inte river utan snarare är två meter över hindren. Jaja, hon var lite slarvig och det är inget att hänga upp sig på.



Imorgon ska jag träna för Peter Eriksson. Ska bli riktigt kul, Jag har själv aldrig ridit för Peter men jag har stått och tittat på hans träninga åtskilliga gånger. Jag groomade nämligen lite åt en kompis, Christoffer, som red för honom. Christoffer har också ridit Grodan för Peter och det gick finfint. Hon var bara 5 år då och fick gå med betydligt mer rutinerade hästar. Grejen var att hon verkade så mycket äldre och mer rutinerad än hon var och hon blev lite trött i slutet. Hon skuttade iallafall runt en bana på 1,25 utan några problem och med lovord efter varje hinder, superroligt var det och se.
Det intrycket som jag fått av Peter är att han är en mycket nogrann tränare med finurliga lösningar och bra övningar. Ska bli superkul att få hoppa för honom och höra vad han säger.


Peter Eriksson (googlebild)


Träningen kommer hållas på Helena Holms anläggning i Karleby. Superfint ridhus är det, ska försöka få kort därifrån. Min kära kusin ska troligtvis åka med och hon har lovat att isåfall fota lite. Ska filma med och höra med min pojkvän om han kan hjälpa mig med youtube och sånt framöver (jag är tekniskt handikappad...). För det vore kanske kul med lite filmer?!


Helena Holm (googlebild)


Frida

Chill dag

Haft en helt underbart skön dag idag. Morgonutsläpp och kom hem vid halv åtta, la mig och kollade film och somnade sedan om och vaknade halv 12, åt duschade och gjorde mig iordning och började skolan 12:40! Hade två lektioner och nu sitter jag här! Helt okej skoldag!

Ikväll bryter jag min planering för veckan lite, skulle egentligen hoppträna men den är inställd. Pappa är inte hemma och kan köra till ridhuset och ute är det alldeles för halt för att rida så Grodan får en vilodag extra idag. Vilket iofs inte gör någonting, hon har gått mycket kvalitetsträning och det är bra för henne att stå dubbla dagar ibland så hon hinner komma ikapp i huvudet.

Ska upp och ta in och ficka fodret så fort jag får en bil hem! Har dessutom kvällsinsläpp!


Kul att det har snöat 1 dm till inatt också, så nu ser man inte isen under snön! JIPPIE:P


Frida

Stallet

Just kommit från stallet, mockat och fixat mat och tagit in Grodan och Nice! Allt var bara fint! Grodan står idag, glansis ute och helt omöjligt att rida, tråkigt, tråkigt! Jag ska ägna kvällen åt att plugga, inte kul alls men tyvärr ett måste!


Är det någon som är sugen på att åka med som hästskötare på träning för Peter Eriksson på lördag får ni gärna höra av er. Skulle vara jättekul! Träningen hålls i Helena Holms fina ridhus i Karleby, verkligen värt att besökas!


Frida

Hööks

Jag hade fått nya höökskatalogen i brevlådan nu när jag kom hem. Kollade igenom den lite snabbt och blev helt kär i två grejer.



Dessa stövlar, hur snygga är dem inte???!!! Jag behöver verkligen ha ett par! Tänk er dessa tillsammans med ett par jeansridbyxor och pastellfärgad topp nu till våren! Superläckra!!!

CRW Veneto nubuckstövel med snörning
1799:-


Detta tränset med lackad nosgrimma skulle jag verkligen kunna tänka mig att använda på dressyrtävlingar i vår. Jag skulle dock gärna ha ett swarovskipannband på. Superläckert!

Acchenträns Claridge house Callaghan
459:-

I övrigt tycker jag faktiskt att Hööks har en hel del snygga grejer. Det är synd att de har fått ett dåligt rykte, då jag tycker kvaliteten är bra. Jag har verkligen inget emot att handla Höökskläder och -utrustning.


Frida

Dressyrträningen igår

Dressyrträningen igår gick toppen! Var hur mycket folk i ridhuset som helst när jag kom och man får ju bara rida på halva när det är en tränare där. Grodan blir ju väldigt stressad då och framridningen blev väl sådär bra.
Hans fixade lite med kandaret då stången vek sig för mycket och sen gick det ännu sämre så då ändrade vi om igen och då gick det super! Tränade alla skolor, skrittpiruetter, enkla byten och skänkelvikningar och det gick kalasbra!
I de enkla bytena tog jag henne för mycket i handen (hon är grymt känslig) så hon släppte bettet så jag fick rida alla byten med sitsen och inte använda handen alls och dom blev riktigt bra, superkul! Red likadant i piruetterna sen och dom har vi haft svårt med då dom blir för centrerade och då skruvar hon sig och får ett bakåtsteg (steg bakåt i en vändning/piruett är underkänd). Men när jag inte höll henne i handen var dom riktigt bra, det var väldigt kul.

Siktet inför våren är MSV C och då ingår bakdelsvändningar (el skrittpiruetter), enkla byten, öppna och sluta så därför ligger stort fokus på dessa rörelser.

Fick mycket positivt från Hans också, det är alltid kul. Jag har alltid fått otroligt mycket creed för min sits (tyvärr får jag inte riktigt lika mycket på tävling?!?) och igår kläckte han kommentaren "- Jäklar vad du rider bra", det är inte ofta man får höra sådant (även om Hans sagt liknande grejer tidigare) och man blir så himla glad av det lilla.

Hade faktiskt med mig kameran men min pojkvän vågade inte ta med blixt så alla bilder blev suddiga, ska slänga över de till datorn sen iallafall och se om någon blev bra! Slänger in en gammal bild iallafall.



Frida


storlekar

Kommer ni ihåg att jag fick en Kingslandtröja när jag fyllde år?! Det komiska var att när vi såg den i affärern först fanns den bara kvar i xxs, och jag är ju varken kort eller pinnsmal så vi brydde oss inte om den så mycket. Men sen så visste jag att KL var små i storleken och slängde på mig den ändå. Den passade perfekt, det kunde man verkligen inte tro, jag menar dubbla xx, shit det var många år sedan det passade. I vanliga fall brukar jag ha S ibland på T-shirts har jag xs. Men när jag kollade på mina andra grejer hade jag xs på dom. Måste säga att det känns riktigt bra att säga att jag har xxs och xs på mina kläder, dock är det inte lika roligt när det blir tvärtom och kläderna är små i storlek.



Snygg är den iallafall, och underbart skön! Rekommenderar den verkligen, precis som allt annat därifrån! Kingsland är dyrt, men vilken kvalité. Har en jacka som är säkert 4 år därifrån och fortfarande är hur bra som helst, strumpor som är 2 år och hela(!!!!!) samt en del annat. Väl värda sina pengar, även


Dressyrupptakt

Igår var det dressyrupptakt på klubben. Nu har vi två ordentliga grenledare och det känns kul för klubbens dressyr har legat på is väldigt länge. För några år sedan hade vi ett lag i eliten på ponnysidan, men sedan dess har det varit väldigt dött. Nu var det iallafall ett 20-tal dressyrryttare på plats, superkul!
På mötet togs de nya tr-ändringarna upp, bland annat om att de är först till kvarn som gäller vid tävlingsanmälan, kommer mer om ändringarna framöver...
Det pratades också om vilka lag som skulle anmälas. Jag har tackat nej till DIV 2 redan, men skulle kunna tänka mig att rida DIV 1, dock fick vi inget lag till detta. Vi får se om jag struntar i allsvenskan eller om jag behövs i någon annan klubb.
Man fick också lämna önskemål på träningsläger, jag skrev att jag gärna ville ha ett träningsläger ganska nära där man kunde få 2-3 ridpass, samt föreläsning och något cklinicliknande. Vi får se vad det blir tillslut.


Nu är jag iallafall väldigt taggad inför tävlingssäsongen, längtar till Vecka 8 då första tävlingen är!


Frida

Håltimme

Så var skolan igång och allt är precis som vanligt. Det vill säga, minst en lektion är inställd och man får åka hem emellan på hålet och plugga eftersom datorerna inte fungerar... Detta är i och för sig ganska skönt, jag hinner plugga under skoldagen och behöver inte sitta lika mycket på kvällarna (som jag visserliggen kommer få göra ändå eftersom vi har hur mega mycket att göra som helst).

Hann inte uppdatera alls igår, sorry! Jag satt halva dagen och halva natten med ett skolarbete hos en kompis. Emellan var jag i vilket fall som helst och red. Grodan skötte sig alldeles utmärkt och jobbade väldigt bra. Jag red lite skolor och övergångar som vanligt och ville bara ha henne med mig och att hon skulle lyssna. Hon gick på kandaret igår med, funkade mycket bättre än vanligtvis, skönt det! Det var bara en gång när jag blandade ihop tyglarna det blev lite galet, jag red på bridongen med ena handen och stången på andra. Det blev inget bra alls.


Lyckad dressyrtävling med Tornado, diggar min outfit, hoppsadel,
hoppstigbyglar och rött schbrak...

Fick ett erbjudande om en häst igår med. Har blivit erbjuden den förut också. En 5 årig dressyrhäst, minns inte stam på den men den skulle tydligen vara rätt bra. Charles, i ponnyakuten, hade blivit erbjuden den men tyckt den var för ung och ville gärna bli kontaktad om något år. Mina päron är dock inte lika sugna på en ytterliggare häst och de är ju dem som betalar. Vi får se framåt våren, just nu är det inte aktuellt med tanke på underlaget, jäkla isgata!



Ikväll blir det Hansträning. Super kul! Kommer en lite uppdatering om gårdagens dressyrmöte också framåt dagen!


Frida

DÅLIG UPPDATERING, idag igen...

Måste ursäkta för den extremt dåliga uppdateringen idag och igår (imorgon kommer den tyvärr vara dålig då med). Jag har varit iväg på olika saker nu de senatse dagarna så har verkligen inte hunnit att blogga eller förbereda några tidsinställda inlägg! Riktigt dåligt, måste bli ändring!

Var i vilket fall i stallet i förmiddags och fixade iordning allt och kollade till Grodan som verkade må fint. Stina tog in henne på eftermiddagen och gav henne första kvällsfodret (TUSEN TACK!), då jag var i Göteborg och hälsade på släkten.
Grodan stog idag, precis som tänkt. Imorgon ska vi till ridhuset och trimma lite dressyr. Vi ska även gå på dressyrupptakten som ska vara då. Jag tror att det ska vara lite genomgång av hur dressyren ska se ut iår, med lag och liknande. Tror även det var prat om någon cup och sen ska det vara något träningsläger framöver, spännande. Jag har blvit tillfrågad flera gånger om att rida i DIV 2 laget för klubben, men jag har tackat Nej. Jag tycker att det är jättekul att rida i dressyrlag, men känner att jag vill nå lite högre än de lokala klasserna i vår. Men jag har sagt att skulle det vara så att jag ska starta på lagtävlingarna ändå ställer jag självklart upp i laget. Jag skulle kunna tänka mig att rida DIV 1 i höst (tror det går i höst iaf) men jag tror inte att jag får så många andra med mig. Vi får se hur det går under säsongen, ev kan det ju bli aktuellt med lån och dylikt till andra klubbar. Men då vill jag gå till en klubb som verkligen satsar på eliten, det vore isåfall superkul!
Uppdaterar om vad som kommer upp på mötet imorgon.


Morgondagens träning kommer vara fokuserad på att få henne stabil och framåt för skänkeln, jag ska bara rida igenom henne lite grann så jag vet att hon är "med mig" och mjuk och fin inför Hansträningen.



Frida 

"Tänkt"




"Gör det du älskar och älska det du gör"




Frida


Dagens ridning

Jag är ju sjuk och har feber och lite så, men kände ändå att jag var tvungen att rida idag. Grodan ska gå dressyr för Hans Vibke på måndag och jag har inte ridit på kandaret en enda gång sedan förra träningen. Så i förmiddags var och och pappa nere i ridhuset och körde ett dressyrpass. Grodan var fin, hon tar kandaret väldigt bra och det känns väldigt positivt. Dock krullar hon ihop sig i formen när hon blir trött. Hans trodde det berodde p´å att bettet var för skarpt, men jag har bytt bridong och ändrat kedjan och kedjeskyddet så det ska vara mildare nu. Jag tror helt eneklt att det är för att hon blir lite trött och det är ett bra sätt för henne att komma undan. Jag brukar egentligrn inte rida så hårda pass på kandaret eftersom det är väldigt mycket jobbigare än att rida på vanligt bett, med dtanke på att hon får samla sig såpass mycket mer. Men nu behöver jag lära mig hantera ridningen och tyglarna och när hon börja kännas trött lät jag henne bara gå på bridongen och släppte stångbettet.

Övade på skolor och sidvärtsrörelser, gjorde också några byten både vanliga och enkla. Dom enkla var riktigt bra och de vanliga var iallafall helt okej. Det märks dock att hon inte ridits dressyr som vanligt nu under de senaste veckorna, hon är inte riktigt på samma stadie när man sitter upp som hon var innan snön. Kul i vilket fall att hon jobbar på så bra och att skolor och byten sitter okej, känns som om MSV inte alls är långt borta nu. ILLKUL:D!!!



Tyvärr glömde jag kameran, jag som hade lagt fram den... Lovar att fota mer i fortsättningen.


Idag blir det dålig uppdatering, men lovar göra några roliga, tänkvärda inlägg imorgon och troligen kommer ytterliggare ett inlägg sent ikväll.


Frida

Sjuk

Har blivit sjuk, började bli väldigt förkyld efter nyår och sen blev det värre när jag badat jacuzzi och sedan har det bara gått utför. Nu hostar jag och är hes som bare den och idag kom även febern, inte roligt alls.
Grodan fick stå, var bara och fixade stallet, tog in, fodrade och borstade henne. Sedan hem till soffan igen och jag lär inte röra mig mycket mer härifrån idag...


I övrigt har jag en riktigt bra bloggidé som kommer komma upp om ett tag. Det kommer bli en liten serie som handlar om stil och knep för att se snygg ut på tävling/träning, kan jag säga. Ska fota och förbereda inför detta och hoppas kunna starta upp detta snart.


Frida


Gårdagens hoppträning

Hopptränade igårkväll som vanligt på onsdagar. Gick verkligen toppenbra, riktigt kul var det.
Igår var det mest långa linjer, enkelhinder och olika banor. Långa lägen och enkelhinder är min svaga sida och jag får ofta lite panik när jag ser att det är sådant på träningen, men igår red jag bra och Grodan var väldigt fin! Jag släppte fram henne lite mer än jag brukar göra och brydde mig inte om formen, ville istället få en bra galopp, och det funkade toppen:D!!!

Min fina häst!=) 

Vad äter min häst?

Foder är en vetenskap i sig, det finns mängder av olika fodersorter idag. Jag är själv inte jättebra på att beräkna foderstater utan det är oftast min mamma som gör detta (hon tycker det är kul) och sen ser jag på hästen och i ridningen om hon behöver mer/mindre av någonting.

Grodans foderstat idag

Detta är vad hon får varje måltid, hon fodras tre gånger om dagen (morgon, eftermiddag, kväll) med kraftfoder.

400 g havre (hel)
300ml betfor (den blöter jag självklart)
20ml B-vitamin
morötter
________________
sammanlagt
1200 g havre
900 ml betfor
60ml B-vitamin

Hö får hon fyra gånger om dagen, morgon- och middagshö ges ute i hagen.
Morgon: 2,5 kg
Middag: 2,5kg
Eftermiddag: 3,5 kg
Kväll: 3 kg
____________________
Sammanlagt
11,5 kg/dag




Förr åt hon också pellets och musli, men då hon blir såpass stilla ute i hagen på vintern gör hon sig inte av med den energi som det fodret ger och hon blir då tjock i benen. Så fort snön försvinner räknas hennes foderstat om för att vi ska kunna ge henne den mängd kraftfoder hon behöver. Idag får hon mindre kraftfoder eftersom hon bara kan äta havre och betfor och detta gör henne väldigt pigg, men i och med att hon inte gör sig av med så mycket energi så behöver hon i dagsläget inte lika mycket kraftfoder.

Och när jag tänker på foder måste jag verkligen åka och köpa både havre och betfor idag!


Frida



Träning Vecka 1 + 2

Här kommer träningsschemat för denna vecka och nästa vecka:

Vecka 1
Måndag: Träning för Pether Markne
Tisdag: Skritt ute
Onsdag: Hoppträning för Gunilla
Torsdag: Skritt
Fredag: Dressyr i ridhus (kandar)
Lördag: Vila
Söndag: Dressyr i ridhus (kandar)


Vecka 2
Måndag: Dressyrträning för Hans Vibke
Tisdag: Uteritt skritt/trav
Onsdag; Hoppträning för Gunilla
Torsdag: Skritt
Fredag: Uteritt normalt (om vädret tillåter)
Lördag: Hoppträning för Peter Eriksson
Söndag: Skritt


Nu när det är så dåligt väder och underlag blir det mest ridning i ridhuset. Ute går det inte att rida några ordentliga pass då det är för mycket snö och det sliter för mycket. När jag rider ut rider jag på plogade vägar och är beroende av underlaget för dagen.

Frida


Varför är dressyrsporten så trist?!

Hoppryttare rider i snygga matchningar, färgade schabrak med loggor, fräcka hjälmar, tröjor med stora märken och roliga stövlar. Tränsen har diverse coola finesser, det ena häftigare än det andra, sadlarna pryds med olika flaggor på bakvalven och stigbyglarna är tvåfärgade och av olika häftiga modeller. Där är det accepterat att ha olika märken och loggor på sig (ju fler desstu bättre), stövlar med snörning och färg, hjälmar med ventlation och träns med breda nackstycken och snabbknäppen.

Dressyrryttare däremot ska ha stilrena välsittande ridbyxor, tighta tröjor utan några större loggor, schabraken ska vara diskreta och lindorna ska vara i samma färg. Sadlarna ska vara enkla, och stigbyglarna ska vara vanliga silverstigbyglar. Stövlarna ska absolut vara svarta och höga och banne den som kommer i snörstövlar. Tränsen ska ha klassisk knäppning med nosgrimmsknäppningen dold och bred nosgrimma. Hjälmen ska vara i sammet.




Varför har det blivit en så stor skillnad i hur man ska klä sig för att vara dressyrryttare eller hoppryttare?! En hoppryttare som kommer i svart kavaj, svarta stövlar och sammetshjälm kollar ingen ut och inte rider de sämre, inte bättre heller för den delen. I dressyren däremot så kan man utan problem dra alla blickar till sig genom att rida med ett rött schabrak eller stövlar i annan färg än svart. Då menar jag inte bara på tävling, utan också på träning.
Att dressyr är en bedömmningssport är enligt många en anledning till varför man ska vara så "trist" klädd i dressyren, enligt mig handlar det om något helt annat. Nämligen gamla traditioner och en konservativ sport. Dressyren ska bedömmas i hur uppvisningen ser ut, med det menar jag hur ryttaren rider, hur hästen går och rent av kvaliten i uppvisningen. Jag rider väl inte sämre/bättre för att jag kommer i Scapaschabrak, röd kavaj, och GPAhjälm? Men skulle jag komma på tävling i den klädseln skulle mina poäng genast dala även om uppvisningen håller hög klass. Allt utvecklas, liksom hästmodet, varför ska inte dressyren ha sina modeflugor och på så sätt bli lite "roligare" istället för att man ska se ut precis som man gjort i alla tider?

När tretornsstövlarna kom var det en av vårt lands kända Grand Prix ryttare som på skoj startade en tävlingsklass i röda stövlar. TR anger inget om stövlarnas färg, men det blev ett himla hallå från dressyrmänniskor runt om i landet och en TR-ändring mitt i säsongen togs upp, nämligen ett förbud mot färgade stövlar (det gick inte igenom, och det är fortfarande tillåtet att ha färgade stövlar). Jag tycker dock att ryttaren som gjorde detta var oerhört modig och det var kul att se reaktionen hos domarna och de intresserade människorna.

Jag tycker det är trist att dressyren ska vara så tråkig och konservativ, jag har gått emot den trenden rejält då jag oftast rider i tretornstövlar och GPAhjälm. Jag anser att det som är snyggast att ha är saker som man tycker är sköna och funktionella, för jag tror man rider betydligt bättre i ett par sköna, men färgade stövlar än ett par hårda men stilrena stövlar, eller en luftig hjälm än en varm, tät hjälm, och en välridande ryttare är mer tilltalande än en "snygg" ryttare.

Jag strävar efter att vara en bra ryttare som trivs på hästryggen och att ha kläder jag själv tycker är sköna, snygga gör att jag trivs bättre och därmed rider bättre. Det viktiga är funktionen och inte utseendet, att man gör en bra tävling/träning, inte schabrakets utseende eller tränsets knäppning.

En hoppryttare i typisk hopputrustning ska inte behöva känna sig portad från att prova på att tävla dressyr för att den har fel sorts utrustning. Dressyr ska bedömmas efter uppvisningen, inte efter utrustningen....




Påminner om att detta är mina egna åsikter, jag förstår till fullo att det finns flera andra åsikter i samma ärende, men de enda åsikter jag själv kan presentera är mina egna.


Frida


Dagens stallbesök nr 2

Kom nyss hem från dagens andra stallbesök. Var uppe vid 12 tiden och fodrade och skrittade ut en sväng på Grodan. Hon var pigg och glad som vanligt och det var skönt för henne att röra på sig efter två dagars träning.
Nu ikväll har jag varit där och fixat stallet och putsat. Tog in Grodan Vid kvart i 5 också, hon brukar gå in kl 16 annars för att äta men idag drog jag lite på det så hon skulle få vara ute extra länge, i och med att hon inte gått i hage på två dagar och sen var det ganska varmt ute.


Imorn ska vi hoppträna, det blev ju inte så mycket hoppning som vi trodde på lägret och då tyckte vi hon gott kunde gå med och hoppa imorgon. Blir kul!


Senare kommer ett åsiktsinlägg, håll utkik!

Frida

Min födelsedag

Jag fyllde ju faktiskt år igår, om någon missat detta. 19 år blev jag och det känns urgammalt, usch!


Eftersom det var min födelsedag tycker jag allt att jag får ha en bild
på mig själv utan hästar!

Eftersom jag var bortrest så fick jag lite presenter i lördagskväll, eller rättare sagt jag fick de hästrelaterade presenterna då. Så jag kunde ha dem hos Markne.
En Kingsland ontario fleece (M-blå)

En Kingsland Pom mössa (Beige)

Kingslandstrumpor (M-blå)




På kvällen firades jag med god mat och tårta samt med presenter, tillsammans med min familj och pojkvän. Min vän Johanna var också här och hennes pojkvän, trevligt.
Kvällen avslutades i soffan med godis, jag hann dock tyvärr somna innan chipsen hann avnjutas. men dom kan jag ju ta ikväll!


I övrigt var det en mycket bra födelsedag, dock är det ju inte lika kul att fylla år nu längre, speciellt inte 19. Det är en värdelös ålder, man får inte göra nått kul.Det enda som är skillnad mot 18 år är att man inte är junior längre och att man inte får rida ponny, det är ju inte direkt positiva saker...

Inte mycket att göra åt, äldre måste man ju tyvärr bli...

Frida


Tävlingsåret 2011

Grodans tävlingsår 2010

Alingsås 0,90 + 1,00 hoppning (Christoffer Forsberg red) 0,90 -8 fel 1,00 -0fel
Grevagården 0,90 + 1,00 hoppning 0,90 -0fel, 1,00 -0fel
Skövde dressyr LB:1 LA:1 dressyr LB:1 2:placering
Falköping dressyr LB:1 + LA:1 dressyr LB:1 -5e placering
Falköping 0,90 hoppning ute.
Lilla Edet dressyr LB:2, LA:3 
Binneberg dressyr LB:2 +LA:1 -LB:2 5eplacering, LA:1 3e placering
Ljuslingsbacken dressyr LA:2 + LA:4 - JuniorDM 4:a
Sämsholm dressyr LA:3 + LA:4
Grevagården dressyr LA:3
Grevagården dressyr LA:4
Tidaholm dressyr LA:3
Jönköping dressyr LA:3
M dressyr LA:1 + LA:3
Tidaholm dressyr LA:1 + LA:1



Sammanlagt har jag ridit:
2 LB:1
2 LB:2
6 LA:1
1 LA:2
6 LA:3
3 LA:4
__________
20 starter



 


Bilder från träningslägret


Åttakantiga stallet

Några av boxarna inne i stallet

Två av fyra skötselspiltor, en med solarie

Uteboxarna där våra hästar var installade

Lite av gården

Lite av vårt rum på Låsta (Bed and Breakfast)

Lite av vårt rum, här sov jag

Jag har inga ridbilder på min kamera, men jag hoppas att jag får en del då det var några av tjejerna som var med som fotade! Är det någon som fotade och som läser min blogg kan ni gärna höra av er, för jag vill väldigt gärna ha bilderna!

Frida

Hemma från Pether Markne

Igårkväll kom jag hem från Strängnäs och Pether Markne.

Måndag:
Vi lastade på Grodan på hästlastbilen som hon skulle åka med vid strax efter 8:00. Hon skuttade in direkt och verkade trivas bra med att åka lastbil, hon stod stilla hela vägen och var pigg och glad när vi var framme. Resan tog 3,5 timme ungefär. När vi kom fram lastade vi ut hästarna och installerade dem i uteboxarna inne på gården, jag lyckades självklart få sämsta boxen utan lampa och som inte gick att stänga...
Sedan åkte vi och åt innan vi skulle rida.
Första ridpasset hoppade vi nästan ingenting utan red bara på marken och skulle få hästarna lösgjorda och genomställda. Vi ägnade mycket tid åt övergångar och att ställa hästarna på volter. Detta är ju sånt som jag och Grodan håller på mycket med i vanliga fall och det gick jättebra för oss. Hon var helt med på noterna och var mycket fin i formen och fick en hel del beröm från Pether. I slutet hoppade vi lite på volt, Grodan ville inte ha kvar böjningen i kroppen på volten utan rakställde sig något språng innan, så den övningen fick vi lägga lite extra tid på.
När träningen var slut stallade vi in hästarna och täckade och lindade dem, samt förberedde foder under tiden som andra gruppen red.
Sedan åkte vi vidare till det stället som vi skulle bo på, en ombyggd ladugård var det och hur mysigt och fint som helst. Jag bodde ihop med tre andra tjejer och vi hade jättestort rum. På kvällen var det middag och lite lära-kännaövningar och sedan badade ett gäng jacuzzi, underbart skönt.


Det åttakantiga stallet


Här stod hästarna uppstallad, Grodan stod i box nr 2 till höger


Tisdag:
Jag red i första gruppen och vi skulle börja rida halv 9, så uppstigning för oss blev vid 6:40. Frukost och ihoppackning innan vi tog bilen mot Arphus som Pethers gård heter. In till hästarna och kollade till dem och såg till att de hade det bra. Sedan var det bara att börja fixa iordning inför ridpasset. All ström hade gått på gården så när vi kom till ridhuset var det ganska mörkt. Pether håll på att rida en av sina dressyrhingstar och det var kul att se, den var verkligen superfin och han visade lite passage, piaff och galoppiruetter. En maffig fux var det han red. Sedan började våran träning, vi gjorde nästan samma sak som förra gången men gick hoppa två övingar idag... Grodan var jättefin på marken även idag, likdant på första hoppövningen. Andra övningen så var det en övning med tre ganska långa galoppsprång emellan på räcke-oxer-räcke, och långa avstånd har vi svårt för och får ofta in ett extra språng. Jag hade turen att få rida alla övningar först och Pether la mycket tid på mig och Grodan.
När vi var klara red andra gruppen medan vi fixade hästarna och packade alla grejer. Sedan lastade vi hästarna på lastbilen igen och åkte hemåt.


Sammanfattningsvis
Jag tyckte inte träningen gav mig så jättemycket, tyvärr. Jag och Grodan är ganska bra på marken i och med att vi ridit mycket dressyr och det är hoppningen som vi behöver träna på men på två träningar fick vi endast hoppa tre olika hoppövningar. Resten av tiden var det markarbete. Jag tycker visserligen att det är superkul att sitta och jobba på marken med min häst, men nu var jag ju faktiskt där för att hoppa och det var det jag hade ställt in mig på att göra. Jag tyckte också att träningen var oengagerad, nog för att det kommer mycket otroligt duktiga ryttare dit, men vi hade faktiskt åkt långt och stallat upp hästarna och det hade varit kul om man hade fått en kommentar efter man ridit klart, vi fick inte ett ord efter vår sista ridlektion. Dessutom red en kille dressyr för Pethers make Per Sondergaard samtidigt i ridhuset och under första tiden på vår lektion kollade Pether mest på honom.
Dock var det väldigt kul att ha varit där, sett hans gård och träffat honom, han ses ju ändå som en av Sveriges bästa tränare. Men jag kommer nog inte att åka dit igen, inte för att hoppa i varje fall.


Mer bilder och ev någon film kommer senare, då min dator lever sitt eget liv just nu. Kommer även en del andra inlägg, bland annat om 2010 tävlingssäsong. Håll utsikt vettja!

Frida


Första dagen på 2011

Nu var första januaris kväll kommen. Jag spenderade natten i Jönköping med vänner och åkte direkt till stallet. Nu har jag ätit och duschat.

Imorgon åker jag tillsammans med några klubbkompisar till Strängnäs och Pether Markne för att träna under två dagar. Kommer bli skitkul! Fick reda på igår lunch att jag skulle åka med dit så har fixat allt nu ikväll. Men nu ska allt i stallet vara rent och nerpackat, bara mina saker kvar.

Det är hoppning som ska tränas faktiskt. Klubben fick en hel del pengar beviljade för en satsning på unga tävlingsryttare (upp till 25år). Så allt på och med träningen betalar klubben (transport, mat, träning, uppstallning etc.) hur underbart som helst!

Blir därför ingen uppdatering förän måndagkväll och då fyller jag dessutom år!






Frida

Första dagen på 2011

Nu var första januaris kväll kommen. Jag spenderade natten i Jönköping med vänner och åkte direkt till stallet. Nu har jag ätit och duschat.

Imorgon åker jag tillsammans med några klubbkompisar till Strängnäs och Pether Markne för att träna under två dagar. Kommer bli skitkul! Fick reda på igår lunch att jag skulle åka med dit så har fixat allt nu ikväll. Men nu ska allt i stallet vara rent och nerpackat, bara mina saker kvar.

Det är hoppning som ska tränas faktiskt. Klubben fick en hel del pengar beviljade för en satsning på unga tävlingsryttare (upp till 25år). Så allt på och med träningen betalar klubben (transport, mat, träning, uppstallning etc.) hur underbart som helst!

Blir därför ingen uppdatering förän måndagkväll och då fyller jag dessutom år!






Frida

RSS 2.0