Träning för Hans igår

Hej på er!

Igår red jag för Hans och det gick SÅÅÅ bra!!! min sadel är ju inlämmnad för omstoppning så jag hade en lånesadel som snälla Charlies skickade med mig, en Wellington Elite (stenhård!!!!, men jag satt rakt i den och det var härligt). Vi skulle testa nya stänger på Grodan vilket vi också gjorde. Hade med mig två stycken från Sprenger som vi skulle testa. Modellerna vet jag tyvärr inte vilka det var, det är så svårt att hitta modellnamnen på Sprengers bett! Men den ena var deras "värstingstång" om hans uttryckte det. Den är liksom "fyrkantig" i tungfriheten och den andra var en mildare stång med mjukare tungfrihet. Grodan funkade bra på båda men den sistnämnda var vassast, precis som jag och Hans trodde, den andra blev något vass.
Hon var riktigt härlig att rida på den nya stången, galoppen var otorligt härlig och jag fick en sån underbar känsla! Även traven var bra, men inte i klass med galoppen, men det blir den ju aldrig. Öppnorna satt relativt fint medan slutorna kräver lite mer jobb... som vanligt... Bakdelsvändningarna var klockrena liksom de enkla bytena och den förvända galoppen!

Nu ska vi se om vi kan lyckas investera en Sprenger stång, den kostar ju dryga 2000 kronor så det är ju saftigt. Men man kanske får se det som en investering, det finns ju trots allt ett andrahandsvärde på bett från det märket. ska också köpa det tvådelade från Sprenger som jag lånade hem.

Det som är speciellt med Sprengerbett är dels att de är gjorda i en speciell metall som får hästarna att vilja suga och ta stöd på betten. Sedan har de en hel del olika varianter på deras stångbett, och har varierande tungfrihet och vinklar på betten. Detta är ju egentligen självklart att ha eftersom alla hästar är olika.
Lite kuriosa om Sprenger är också att de när de skulle utforma sina bett köpte upp 2000 hästhuvuden från slakterier som de röntgade munnen på samt gjorde gipsavgjutningar för att kunna se exakt hur hästarna såg ut i munnen. Därför har Sprenger utvecklat bett som faktiskt passar in i hästarnas munnar, vilket de andra bettilverkarna ligger efter med!




Detta är ena varianten jag testade, den sk. "värstingstången". Turnado är tränsbettet jag ska köpa.

Tyvärr kund ejag inte finna någon bra bild på den stången jag funderar på att köpa, den är helt ny ute på marknaden och det är bara några få butiker i Sverige som har den hemma än. I Tyskland kom den ut i början av sommaren.


Kramar Frida

Låt din häst vara häst.. ELLER???

Ett av de vanligaste uttryk och disskusionsinlägg på bloggarna är just inlägg med tema "låt din häst vara häst". I de flesta fall (alla jag sett) handlar det där om att hästen ska få gå ute i stora hagar, med många hästkompisar och under sommarmånaderna ska de vara ute dygnet runt utan täcken. Dessa inlägg som bearbetar denna rubrik är oftast mycket uppskattade och får ofta mycket positiv kritik. Men jag har alltid funderat på VARFÖR och för VEMS SKULL man ska låta hästarna vara hästar på det sätt som ofta beskrivs.

Jag anser nämligen att man inte kan dra alla hästar under samma linje. Har man en häst som tävlar och är uppfödd för att prestera går det oftast inte att handla efter dessa "normer" som pumpas ut på olika bloggar.

Jag håller självklart med om att hästar borde gå i stora hagar i största möjliga mån. Men alla hästar klarar faktiskt inte av det, en del behöver ha mindre hagar com är plana och ibland grusade. Varför? Jo, en del hästar är framavlade för prestation och är ibland lite lätt stressade och spralliga och skaderisken blir allt för stor i en stor hage. Andra hästar klarar inte att äta gräs, för de fixar inte vikten. En överviktig häst är inte en välmående häst som många ibland verkar tro.

Att hästar ska gå med många hästkompisar eller iallafall någon kompis är också något jag tyker, om hästen trivs med det. Men då återkommer man till tävlingshästarna (det är oftast de som särbehandlas), att ha en kompis som man hela tiden behöver hålla koll på, eller flera kompisar som man ska hålla koll på kan bli en fruktansvärd stress för en häst. detta gör att vissa hästar blir lugnare och mår bättre av att gå i en egen hage (självklart i närheten av andra hästar, vilket det också är lag på).

Att ha hästarna ute dygnet runt är däremot den värsta formen när man läser inlägg om att hästar ska få vara hästar. Okej att ha hästen ute under nätterna när hästen inte är i arbete eller rids, då behöver den inte vila på samma sätt som under träning. Problemet i Sverige är att man släpper hästar i träning pch tävling ute under nattetid. Detta gör ju att hästen tränas men aldrig får tid för vila. För att jämna ut det hela väljer då en del att ställa hästen i stallet under dagtid, men det är inte möjligt för hästen att få samma vila och möjlighet till återhämtning som under nattetid. Ofta är det störmoment runt hästarna hela tiden, som folk som ska rida sina hästar, fixa i stallet eller som kör förbi stallet utanför för att ta sig någonstans.
Att ha hästen ute nattetid när den inte är i vila (det vill säga ej rids alls, eller mycket lugnt) är fruktansvärt själviskt! Jag anser att enda anledningen till att folk som tränar och rider sina hästar har de ute på nätterna är för att de själva ska slippa ut och insläpp på mornar och kvällar. Att ha hästen ute är rent utav lathet och irriterar mig grymt.
Pröva själva träna utan att ha sovit på natten och se hur bra du orkar prestera!!!

Att ha hästar utan täcke är också en anledning till att "låt hästen vara häst"- inlägg dyker upp. Återigen beror det ju på vad man har för häst, en frusen häst kan kanske inte gå ute utan täcke vid ens duggregn medan en annan häst inte fryser ens vid ösregn och blåst.



Det jag egentligen vill få ut är att man ska se till just sin egen häst, för alla hästar är egna invidider. Min häst är ett bra exempel på att "alla hästar inte vill vara hästar". Det värsta hon vet är att gå ute i regn (även i täcke) regnar det när man ska släppa ut henne på morgonen är det svårt att få henne gå ut genom stalldörren, när man ska ta in henne kommer hon galopperandes till grinden om hon inte redan står där och väntar.
Hon går ensam i hagen och för en gångs skull har hon lugnat ner sig, hon betar när hon är ute och har slutat snurra runt i boxen hela nätterna, något hon gjorde när hon hade hästkompisar. Dessutom har hon gått upp i vikt (vilket vi tidigare gjort allt vi kunnat för att lyckas med utan resultat) när hon fått lugn och ro runt sig.
Grodan är ett praktexempel på att alla hästar faktiskt inte vill vara uta dygnet runt i alla väder, med många kompisar. Hon mår faktiskt bäst av precis motsatsen!

Frida

Hej igen!

Hoppas allt är bra med er! Med mig och Grodan är allt toppen.


I fredags var vi iväg till Charlies för att kolla min dressyrsadel som jag har tyckt legat illa, vilket den också gjorde. Vi ville helst inte behöva köpa någon ny sadel då den jag har köptes ny för bara 1 år sedan. så efter att ha testat lite olika sadlar och sedan en likadan som jag har, men ny (där stoppningen inte tryckts ihop) bestämde vi oss för att det bästa skulle vara att stoppa om sadeln samt köpa en mattes padd där det finns möjlighet att justera och stoppa i fyllning om man vill höja sadeln i bak eller fram. Tror det kommer bli superbra faktiskt, kändes bra när jag fick prova den nya de hade där, och min kommer bli likadan ungefär.

Fick också låna med några bett från Sprenger hem. Bland annat ett två delat bett av modellen Turnado som Grodan verkar tycka bra om. Ett sådant ska jag köpa på lördag när vi ska dit på rean. Sedan fick jag låna två stångbett till kandaret som min tränare Hans pratat om mycket. De har jag inte testat än, men ska göra det ikväll och sen ska Hans kika på dem imorn. Å ena sidan vill man ju att de ska passa för det vore skönt att hitta en stång som hon funkar riktigt bra på, men å andra sidan kostar det dryga 2000 spänn och det känns saftigt för ett bett... men får se vad domen blir.


Imorn ska vi som sagt träna för Hans, ska bli riktigt kul. Känns jättebra att vi är igång igen. Nu skulle det inte heller vara fel att komma ut på en tävling, men det finns så dåligt om tävlingar så första tävlingen för hösten blir inte förän 2 oktober... Känns lite trist. Väljer mellan att åka till Trollhättan och rida två LA eller Värnamo för LA och MSV. Det var ju i Värnamo vi debuterade MSV i våras och det lutar att vi åker dit igen. Denna gången kanske vi också hittar dit (vilket vi inte gjorde förra gången...).

Kommer ett litet åsiktsinlägg idga sedan, håll utkik.


Kramar Frida

RSS 2.0