EN NY STJÄRNA!

Jag hoppas att ingen missade värdscupen igår. ANGELICA AUGUSSTSON, vilken jäkla tjej! 23 år gammal och hon kommer in i sin VC-debut och spöar alla de stora namnen. Hon går runt nolla i grunden och går sedan in och rider en sjujäkla omhoppning felfritt. Sverige fick just en ny stjärna! Men vilken känsla det måste ha varit, att gå in och vinna den största klassen på Sveriges största hästfest. Vilken kick!



Jag var redan i grundomgången imponerad av hennes ridning. Hon påverkade inte hästen alls, jag fick känslan av att hon bara satt och visade vägen för hästen och sedan bara följde hästen i dennes rörelser.


Jag, sveriges hästmänniskor och troligtvis hela världens hästfolk, är grovt imponerade.
HEJA ANGELICA!!!

Uppdateringen suger

just nu.. Förlåt! Jag har verkligen inte haft tid, nu är den färsta stunden sen i typ torsdags som jag har en minut över (håltimme).

I Lördags var jag på GHS mässan. Blev en del inhandlat, svårt att undvika på ett sådant hästmecka. Fanns grejer i mängder, men som vanligt så är det ungefär samma saker på alla ställen och priserna är ungefär samma dem med. Men jag lyckades göra en del klipp ändå. Dock så har jag det mesta i stallet och har inte fotat det än, ska försöka hinna med det ikväll eller imorgon och då kommer bilder upp iallafall.

Jag kan ju berätta vad jag köpt iallafall, så ni kan stilla er nyfikenhet litegrann;)
* Ett lackat dressyrträns
* En sammetshjälm
* Ett par ridbyxor från Jacson
* En tävlingsskjorta från Pikuer
* Turkosblått strasspannband

Sen fick jag en goodiebag med lite grejer
* Hästschampo
* GHS bag + nyckelband
* Borste
* Charlies strumpor
* Lite tidningar och annat smått och gott

Igår var jag och red i ridhuset, blev ett pass dressyr. Gick inget bra över huvud taget. Grodan var super pigg och väldigt spänd och hon var överallt och ingestans. Provade mitt nya träns med och jag hade inte fått med mig hålslagaren och det var lite för står i nosgrimman och det blev inte riktigt bra då. Bytte träns efter en stund iallafall och då blev det lite bättre. Blir troligtvis en sväng till ridhuset ikväll med, behöver trimma igenom henne ordentligt när hon är lite lugnare. Igår fick jag mest göra av med lite energi och lösgöra henne i sidorna. Dock ska jag plussa för hennes öppnor hon gjorde igår, dom var faktiskt riktigt bra.

Ikväll går det förövrigt i ett (som vanligt)! Ska hämta hö, rida, fixa stallet, samt skriva ett par redovisningar... Och jag slutar klockan 17:00! Härligt... eller inte. Detta betyder att uppdateringen kommer lida även idag!

Frida


Scandinavium imorgon

Sen ute som jag är hade jag såklart missat att boka biljetter till skandinavium och såklart var alla slut på lördagen. Då tänkte jag strunta i att åka dit, då lördagen var den enda dagen jag kunde åka på. Men nu ska jag och tre kompisar åka ner och gå på mässan imorgon ändå. Ska bli så HIMLA kul.

Har ingen direkt "shoppinglista" på saker jag ska inhandla, men ska kolla på dessa grejer;

Ridhjälm (gärna Jacson)
Lackat träns
Ridbyxor
Schabrak

Och sen får jag se, något täcke kanske. Ska dock försöka att begränsa mig och inte handla så mycket. Speciellt då jag egentligen inte behöver någonting!


Frida


Galopperade ute idag

.. och gudars vad härligt det var. Jag har nog inte galopperat ute sen snön kom i november. Dom som äger dstallet har en runda som de plogar upp åt oss som rider. Det är världens underbaraste galoppväg på sommaren, underlaget är i sand och den är några kilometer lång runt en sjö och sen genom skogen. I början är det en lång backe ner och i slutet en lång backa upp, perfekt för att galoppera i. Nu var underlaget inte som på sommaren såklart, men delar av rundan var helt okej och det gick att galoppera lite samlat där. Grodan och jag blev dock lite osams efter att ha galopperat fram och tillbax där några gånger och Grodan ville gå hem. Vår lilla koflikt slutade med att Grodan fick galoppera en vända i mycket samlad galopp, och hon var riktigt superfin, så himla härligt! Sedan skrittade vi några vändor i backen innan vi skrittade hem igen varma och svettiga båda två.

Hovslagaren var också uppe i eftermiddags och slog på nya skor. Hovarna såg bra ut sa han, vilket var skönt. Hon hade gått länge med sina skor (9 veckor) i vanliga fall skos hon var sjätte vecka. Att hon fick gå så länge med skorna beror ju framförallt för att hovarna inte växer och skorna inte slits så mycket. Var i valet och kvalet att sko henne veckan innan vi åkte bort, men hovarna såg så fina ut så jag valde att avvakta. Ibland får man gå på lite känsla. Esbjörn, min hovslagare, var gullig som vanligt och broddade ur och om Grodan, jag är lite för klen för att skruva i och ur broddarna. Grodan är förövrigt hans favorithäst att sko, han fjäskar alltid för henne och gosar och överöser henne med beröm. Det är alltid bra att ligga bra till hos hovslagaren, speciellt när han är så duktig och bra som han är.


Imorn blir det en tur till ridhuset, hoppträningen är inställd då Gunilla jobbar på Eurohorse, så det blir ett dressyrpass vilket sitter fint och är behövligt.


Frida

Dagens ridpass

Har ridit idag igen! Vilken lycka! Det är konstigt, det har gått en vecka sedan jag red senast och nu när jag satt på hästen kom jag på mig själv att sitta med ett mesigt smile på läpparna hela tiden! Gud vad det är kul.

Skrittade bara i snön i hagen. Det gick mycket bra, Grodan var riktigt lugn (hon har inte fått någon havre när jag vart borta, tur det) och jobbade ovanligt bra i skritten. Var lösgjord direkt, underbara häst! Underlaget höll inte för trav och det var för mörkt för att rida ut någonstans så blev bara skritt, men det gjorde inget!

Grodan mådde finfint och har blivit bra omskött. Jag hade hoppats på att hon skulle lagt på sig lite mer hull, men det var väl för kort tid... Hon hade fått mer skav av täcket också. Jag blir galen, har testat allt möjligt nu. Bytt täcke varje dag, bogskydd, nya täcken. Inget blir bra. Ska åka iväg nu och köpa ett nytt, får fråga i affären vad som är bra för hästar som lätt får skav. Hon kommer ju sjutton få sår annars, stackars hästen!!!


Imorgon får det bli en skritt och travtur och förhoppningsvis lite galopp. Det var typ i november vi galopperade ute senast. Skulle va underbart!



På önskelistan

Just nu är jag sugen på att shoppa, på önskelistan står just nu dessa saker;

1: En Jacson Wem ridhjälm
Kostar 1138:- hos JumpIn



2: Ett lackat träns (detta från globus skulle inte vara fel)
Pris: Ca 1000:-
(ej hittat återförsäljare av just detta träns)



3: Ett shockemölhe schabrak
Pris:ca 400-500:-
(ej hittat återförsäljare men charlies brukar fixa om man ber)




Skulle aldrig sagt att allt var bra..

..för nu ligger jag här i soffan i stugan och är sjuk. Har förflyttat mig från sängen till soffan och det är de enda jag gjort idag. Typiskt för det är superfint väder idag, vilket det inte vart en enda dag tidigare. Hoppas jag är frisk tills imorn så jag hinner med några åk innan vi ska hem igen.


Kan lägga upp ridplanen för de kommande tre veckorna nu när jag ändå inte har mycket annat för mig. Vecka 8 är ganska preliminär, beroende på hur pigg jag är efter operationen.

Vecka 7
Söndag:
Skritt

Vecka 8
Måndag:
Skritt och joggning
Tisdag: Uteritt med galopp (om underlaget tillåter)
Onsdag: Hoppträning för Gunilla (troligtvis)/Uteritt
Torsdag: Trim
Fredag: Dressyrträning för Christian
Lördag: Joggning ute
Söndag: Vila

Vecka 9
Måndag:
Dressyr i ridhuset
Tisdag: Uteritt
Onsdag: Hoppträning Gunilla
Torsdag: Uteritt
Fredag: Trim
Lördag: Dressyr i ridhuset
Söndag: Tävling Mullsjö LA:3

Vecka 10
Måndag:
Dressyrträning Hans Vibke
Tisdag: Skritt
Onsdag: Hoppträning Gunilla
Torsdag: Uteritt
Fredag: Trim
Lördag: Dressyr i ridhuset
Söndag: Tävling Värnamo LA:3, MSV C:1


Jag har det bra...

Nu sitter jag uppe i vår stuga i Vemdalen. Några skiddagar kvar tills vi åker hemåt igen på Söndag. Allt är mycket bra här. Vi har åkt en hel del skidor, både utför och längd, fats nu blir det bara utför för jag har skoskav från längdpjäxorna. Vädret är väl dock sådär, det blåser fruktansvärt hela tiden på toppen så de är vädligt kallt att åka, som tur är blir det bättre lite längre ner.

Trots att vi har det bra här så längtar jag såklart efter min lilla häst. Med henne är allt bra enligt rapport från hästvakten, skönt! Man blir ju så sugen på att rida när man inte gör det på någon dag.
Ska försöka hinna ut och skritta henne när vi kommer hem på söndagkväll, så hon kommer igång ordentligt igen. På måndag ska jag nämligen opereras och får se om jag kan rida något då. Beror på hur jag mår, men ska försöka att klara det även  om jag har order från läkaren att inte utöva någon sorts av fysisk aktivitet på några dagar. Men läkare har en tendens att överdriva, ridtjejer är av hårt material, det har dom inte riktigt förstått!


Hoppas det är bra med er och att de få inlägg jag får ut uppskattas!

Frida

Min framridning

Framridningen är en viktigt och disskuterad del av tävlandet. Alla har sina egna upplägg om hur och vad man ska lägga energi på när man rider fram. I detta inlägg tänkte jag berätta om min framridning och hur jag vanligen lägger upp framridningen under en tävlingsdag.




Inför första klassen
Jag börjar med att skritta fram ganska länge, Grodan är en ganska pigg och vaken häst och det brukar ta ett tag innan hon slappnat av. Sedan börjar jag trava henne, låter henne bara gå i en låg form och ser till att gas, broms och styrning fungerar. Sedan brukar jag börja jobba henne lite mer i traven, lägga volter och flytta lite för skänkeln och se till att hon är med mig. Ganska tidigt brukar jag galoppera, då Grodan oftast går bättre efter första galoppen. Lägger inte supermycket energi på att hon ska gå i perfekt tävlingsform utan det viktiga nu är att hon tar mina hjälper.
När jag kört igenom alla gångarter lite lätt brukar jag börja jobba henne mer ordentligt. Oftast startar jag i trav och höjer upp henne lite i formen (dock inte helt upp till tävlingsform, men något mellan "uppvärmningsform" och den högre formen). Jag gör lite öppna, sluta, rider på volter, åttor och sedan brukar jag göra en del skänkelvikningar och andra sidförande rörelser. Dels för att se till att hon tar hjälperna för de olika momenten då de oftast ingår i tävlingprogrammet, dels för att få henne lösgjord och smidig i sidorna.
När hon känns bra i traven brukar jag gå ner till skritt, först rider jag kvar i samlad skritt och brukar prova bakdelsvändningar. När jag rider bakdelsvändningar på framridningen centrerar jag dom ALDRIG, risken om man centrerar dem för mycket är att man får baktramp (vilket är underkänt) och då kan det vara svårt att få till dem ordentligt sedan. Så jag rider stora bakdelsvändingar, ofta ett steg åt sidan ett framåt, ett åt sidan ett framåt, tills jag är runt, då får jag henne att tänka framåt hela tiden, vilket underlättar framöver.
Sedan får hon ofta skritta lite på lång tygel tills det är ca 15 min tills jag får gå in i collectingring. Då gör jag galoppjobbet pordentligt på henne. Först så rider jag henne fram för skänkeln men ändå i relativt samlad form, sedan samlar jag ihop henne och ser till att testa på den förvända galoppen, oftast börjar jag med att byta om volt i förvänd, eller så gör jag en halvt igenom och rider förvänd på fyrkanten. Det beror på vad som ska hända i programmet. När det funkar gör jag samma vändningar som i programmet. Oftast testar jag också någon eller några uppridningar i galopp på medellinjen till halt, men ser till att inte bråka för mycket med henne i detta, utan checkar bara läget och förbereder henne på vad som ska hända. Innan jag ska in i collecting ring gör jag några längningar i traven och sedan skrittar jag henne något varv innan collectingring.
Sammanlagt rider jag fram mellan 50-60 minuter.




Inför andra klassen
Då rider jag fram väldigt kort tid. Jag tar ut henne och joggar henne nästan direkt. Ser till att hon är mjuk och rider henne lite varm. Jag testar lite förflyttningar för skänkeln, öppnor, slutor och skänkelvikningar. Går ner till skritt och gör bakdelsvändningarna och sedan galopperar jag henne, lite förvänd och lite övergångar så hon är med mig. Sedan går jag in i collectingring.
Sammanlagt ca 15 minuter.

I collectingring/banan
Varesig om man får rida in på banan innan start eller inte så brukar jag skritta henne först en stund. När den innan mig börjar närma sig slutet (ca 2 min kvar) börjar jag trava henne. Nu gör jag inget svårt eller så utan volter och ser till att jag har trycket i henne. Strax innan startsignal galopperar jag henne, oftast är inridningen i galopp och då bryter jag aldrig av, är den i trav bryter jag av så att jag hinner trava ett varv på volten innan jag rider upp.


Jag rider ofta fram väldigt länge till första klassen för att få henne lugn och avslappnad, det är ganska mycket tryck i min lilla häst och hon blir för taggad annars. Till andra klassen får jag inte rida fram alls för länge för då bli hon för taggad då hon vet vad som är på gång.



Produktutvärdering



Vad: Dressyrsadel
Märke:Kentaur
Modell: Electra
Färg: Svart
Årmodell: 2010
Pris: ca 13 000
Betyg: 4/5
Övrigt:

En bra dressyrsadel i bra skinn som ligger i en bra prisklass. Att hitta en bra prisvärd sadel som inte ligger runt 16 - 20 000 är inte det lättaste. Jag hade förberett mig på att kolla på några syntetsadlar just för att få en bra sadel till ett bra pris, men sedan fann jag denna och blev frälst. Den har stora knästöd vilket jag tycker om. Lädret på kåporna och säte är i dubbelsytt kalvskinn vilket jag också är förtjust i. Det som är lite sämre är att den lite "bred" över sätet, så den kan glida lite om man inte har lite tjockare schabrak (på min häst som är ganska tunn, beror väl helt på häst). Det ska vara omvärmbar bom på den, vilket självfallet är positivt, då är sadeln användbar även om man byter häst. Jag är väldigt nöjd med min Kentaur Electra sadel och kan varmt rekommendera den. Att betyget inte blir en 5:a beror på att passformen inte är av den höga klass som t ex Prestige. I övrigt tycker jag det är en toppensadel för priset den kostar.

aldenshastochryttare.dinstudio.se

Märkessnobb?

Ridsporten är en matrialsport. En sport där utrustning säljs för fruktansvärda summor varje år. En sport där mode är viktigare än i "vardagen". Där föräldrar köper den ena dyrare tröjan än den andra till sina barn. Ridsporten skulle nog, utan speciellt stor konkurrans, kunna kallas för världens mesta matrialsport. Men jag ska inte skriva något moralinlägg om märkeshysterin inom sporten vi älskar. Jag ska berätta om mitt ställningstagande till det som faktiskt är en stor del av det vi håller på med, ridpsortsmärken.

Jag är absolut inte emot märkesklädseln men jag vill verkligen inte kalla mig märkesfreak. Jag gillar snygga ridkläder och lägger väldigt ofta mer pengar på ridkläder än vanliga kläder. Men jag försöker hålla det på en hyfsad nivå. Jag har både billiga ridbyxor från lågprismärken inköpta på Ge-kås, eller till mässpriser och dyra Pikuerridbrallor för närmare 2000 spänn. Jag Använder dock märken jag tycker håller HÖG kvalitet. Då jag är väldigt mycket i stallet och troligen spenderar lika mycket tid i vanliga kläder som i ridkläder tycker jag det är viktigt att ha bekväma och hållbara kläder i stallet, samtidigt som de ska vara snygga och hållbara. Många av mina närstående hästvänner har  som exempel reagerat på mitt stora användande av märket Kingsland. När jag köpte min första jacka från märket var det inte alls speciellt känt, dock växte det fort och idag äger nästan varenda ryttare något därifrån. Men jag köpte min första jacka på extrem rea och förundrades över kvaliten. Jackan är idag, 4 år senare, likadan som den var ny. Den är använd rejält året om och har hållt form hur bra som helst. Därför ser jag det som en investering att handla saker därifrån, ALLT har varit bra. Därför köper jag grejer som behöver vara rejälare ofta från Kingsland. Då vet jag att det håller och sitter bra samtidigt som det är snyggt. Visst priset är högt, men slå ut 1500 spänn (som många av jackorna ligger på) på 4-5 år, det är inte speciellt stora summor det handlar om då. Precis som Pikuers ridbyxor. Jag var så fruktansvärt trött på atta ridbyxor som blev noppriga i skoningen eller som sprack i sömmarna. Pikuers ridbyxor ser likadana ut tvätt efter tvätt.
Att lägga 1500-2000 kronor på ett par ridbyxor är mycket pengar vid ett tillfälle, men det motsvarar 3-4 par "billigare" ridbyxor och då är det inte så farligt om de håller i några år.

Jag ser dyrare kläder som en investering, det är något jag oftast tänkt över innan jag köper sakerna. Oftast handlar det då också om större saker, som ridstövlar, jackor, byxor och hjälmar, då det är det som slits mest. Sen spontanshoppar jag ofta smågrejer, men det är ju ingen ekonomisk katastrof direkt om man handlar ett par strumpor eller handskar eller så.

Jag betalar i stort sett ALLTID mina ridkläder själv, om inte så får jag sakerna i present. Det är sällan mina föräldrar köper massor med grejer helt spontant även om det händer någon gång. Men det mesta har jag betalat med mina egna pengar och då har man som studerande inte möjlighet att köpa massvis med onödiga spontangrejer för tusentals kronor, det får vara planerade köp.


Sedan kan jag ju såklart erkänna att jag ibland tycker det är sjukt att köpa ett par ridbyxor för nästan 2000 spänn när jag tycker att ett par vanliga jeans är dyra när prislappen är högre än 500 kronor. Men det är ju så sporten ser ut.

Jag älskar att gå i hästaffärer och tycker att det är fruktansvärt kul med märkeskläder och hade gärna ägt betydligt mer om ekonomin tillåtit.


Frida


Ny hjälm???



Jacson Wen Ca: 1250:-                                                    Charles Owen John Whitiker Ca: 2500:-


Jag har länge varit sugen på en ny ridhjälm till dressyren då jag rider i min GPA för tillfället och den känns inte jättepassande. Men då jag inte ridit så höga klasser och inte vetat hur utvecklingen skulle gå har jag inte känt att det funnits någon anledning att lägga ut massor med pengar på en ny hjälm, speciellt inte då jag redan har en dyr hjälm. Men nu iår ska jag ju satsa på att rida nationellt och då har till och med mina kära föäldrar förstått att jag faktiskt behöver ha en sammetshjälm.
Har då kollat på JWhjälmen (till höger) och varit supersugen på den, dock passar jag verkligen inte i den men de kanske är en vanesak. Dock så läste jag Dressyrmupparnas blogg och Linn har en kopia av JWhjälmen från Jacson (vänster på bild). Den är otroligt lik och vad jag förstått inte riktigt lika "bred" på kanterna, vilket borde passa mig eftersom jag har så litet huvud och det blir konstiga propotioner när jag har provat JW.
Dessutom skilde priset väldigt, JW kostar drygt 2500 kr medan Jacsons ligger på ca 1200 kr. Det svåra äår väl att hitta en återfösäljare på den, jag vill gärna prova först.
1200 kr är faktiskt ett väldigt bra pris på en hjälm, medan jag tycker att dryga 2500 kr är lite väl saftigt när man redan har en dyr hjälm till. Därför tycker jag att denna verkar mycket prisvärd och bra. Dessutom så är strass på rosetten ett måste!



Frida


Nya tävlingsplaneringen

Suttit och kollat över tävlingsplaneringen ordentligt, lagt upp delmål och liknande! Nu taggar jag en vecka och sedan drar hårdträningen igång:D!


Tävlingsplanering Frida och Grodan Vår 2011

 

V: 9 Lokal Mullsjö LA:3

V:10 Regional Värnamo LA:3, MSV C:1

V:13 Regional Varberg MSV C:1, MSV C:2

V:16 Regional Mjölby LA, MSV C

V:17 Regional Hjo

V:18 Regional Alingsås/ Trollhättan

V:19 Regional/nationell Örebro (flerdagars) – Om jag är kvalad Nationellt

V:20 Regional Ljuslingsbacken

V:22 Regional/Nationell Borås/Båstad

V:23 Regional Grevagården

V:26 Regional/Nationell Falkenberg (flerdagars)

V: 30 Regional Götene

 

Tävlingsplanering Frida och Grodan Höst 2011

 

V:32 Regional Ale-Jennylund/Mariestad

V:33 Regional Vartofta

V:34 Regional/Nationell Alingsås/Jönköping

V:35 Regional Essunga/Sämsholm

V:36 Regional Mark

V:38 Nationell Grevagården

V:40 Regional Kungsbacka/Trollhättan

V:44 Regional Tingsryd

V:45 Regional Jönköping

V:46 Regional Göteborg


Nytt träns?



Var ytterst nära att klicka hem detta tränset, men sen tänkte jag att jag skulle vänta till efter Scandinavium och se vad som finns på mässan. Dock älskar jag nosgrimman, hur snyggt som helst med lackad nosgrimma i dressyren. Nackstycket verkade också bra, då det var ergonomiskt och paddat. Nackstycket är det första jag kollar nämligen. Klarar inte av sånadära tunna vassa nackstycken. Värsta jag vet!

Frida

Nästa vecka

..ska jag iväg och åka skidor. Jag får hjälp av en i stallet som passar Grodan, dock får hon stå. Dels är underlaget för dåligt för att jag ska våga låta någon rida henne, sen så är hon för pigg och jag vill inte ha på mitt ansvar att hon sticker med någon och sista och den största anledningen; det finns ingen som jag kan sätta upp och rida henne. Men jag tror det kan vara bra för henne. Hon har tränats rätt mycket kvalitetsträning det sista och har äntligen börjat sätta muskler i bak ordentligt. Nu har vi lagt på henne mer fettrik mat för att hon ska kunna bygga upp sig och hoppas att hon får möjlighet till detta nu när hon får ta det lungt ett tag.

Idag ska jag iallafall upp och rida och fixa allt inför veckan. Måste skriva ner hennes foderstat och vad som ska göras i övrigt. Jag är oerhört pedant och måste skriva ner allt supernoga så jag vet att jag inte missat något. När jag var yn gre var jag så noga att det inte var någon som ville passa mina hästar, för de var så rädda för att göra fel! Jag är inte riktigt lika skräclkinjagande nu längre... Hoppas jag inte!

Dessutom fick jag meddelande om att det blir en ny träning för Peter Eriksson igen, den 12 mars tror jag det var. Dagen innan min medelsvårdebut. Blir bra, då kanske hon kan bli hyfsad lugn på tävlingen...


Datorn hänger med till fjällen så kommer nog lite uppdatering därifrån. Ska försöka göra lite roligare uppdatering med lite utrustning och så.


Frida

Produktutvärdering



Vad: Hoppsadel
Märke:Prestige
Modell: Versaille D
Färg: Brun
Årmodell: 2009
Pris: ca 16 000
Betyg: 5/5
Övrigt:
Prestiges sadlar håller hög klass på allt, passform, kvalitet, läder, you name it. Detta är min tredje helt nya sadel från märket, min fjärde totalt och alla har varit KANON! Den sadel jag har nu är lite "lyxvariant" då den har kalvskinn på kåporna (den vanliga versaille har inte detta) och det gör faktiskt skillnad. Hade en exakt likadan sadel utan och den blir något halare att sitta i, men ändå en kalasbra sadel. Lädret är mycket hållbart och bra och trots att jag har en brun sadel så tycker jag ionte att den ser speciellt sliten ut.
Min sadel har legat på väldigt olika hästar och har passat bra på alla jag lagt på den på, vilket självklart är ett stort plus. Vet att flera ryttare med många tävlingshästar har denna sadeln av just anledningen att den passar på så många olika hästar. Att bommen är omvärmningsbar gör att man som enhästägare kan anpassa den perfekt till sin häst och ändra om efter att hästen förändras i kroppen.
Jag är faktiskt inte missnöjd med något.


Outfit of tonight

Ikväll är det hoppträning och jag slänger upp kvällens outfit!


FRIDA

Tröja: Mörkblå KL fleece

Jacka: Mörkblå KL dun


Byxor: Mörkblå JW
Strumpor: Mörkblå KL
Stövlar: Mörkblå Tretorn


Hjälm: Svart GPA (min är helsvart)

Handskar: Svarta random (världens goaste fleecefodrade 149:- Charlies rekomenderas varmt)
Väst: Mörkblå HL equipment

GRODAN

Sadel: Brun Prestige Versailles

Träns: Brunt Dyon
Sadelgjord: Brun magplatta random
Schabrak: Blått Pessoa
Benskýdd: Eskadron + Veredus
Ländtäcke: Blått Charlies

Jag tror inte någon kan undgå att veta vilken min favoritfärg är?! Jag ÄLSKAR mörkblått, helt klart den snyggaste färgen på rid- och hästsaker. Dock vet jag själv att jag går till överdrigt ibland men i ärlighetens namn äger jag inte mycket som är i någon annan färg. Man får se till det positiva, man kan inte göra en felmatchning!



FRIDA

Gårdagens träning

Sent igårkväll red jag månadens pass för Hans. Det gick helt okej. i början var hon lite för pigg och låg på i handen och blev framtung och fick urkass trav, men efter lite samlande övningar kom hon tillbaks till sitt vanliga jag. Tur!!!! Övade på samling och skolor främst. Skolorna sitter riktigt bra nu, superkul! Dock var hon något för pigg i den samlade förvända galoppen och den funkade inte alls igår. Det är så frustrerande när något som gått superr en period inte vill fungera, men det är så det är i sportens värld.

Disskuterade tävlingssäsongen också, startar vecka 9 med en lokal La:3 (hans tyckte det var mesigt, men jag tror det är bra) och debuterar veckan därpå MSV C och sen kör vi på det under våren. Låter bra tycker jag!


Vi pratade också foder. Hans tycker Grodan behöver ha mer fett och mindre energi. Fick order om matolja och korn till henne. Samt minska havren något. Hon behöver biffa upp baken lite grann då hon är lite tunn där nu och behöver ha fett för att kunna bygga upp muskler. Så ska googla lite ikväll om dte finns nått ytterliggare som är bra för att få henne lite rundare. Har man inte problem med en tjock häst har man det motsatta...




Frida

Design

Är det någon som är bra på bloggdesign, headrar o liknande? Som tycker det är kul och skulle vilja hjälpa mig litegrann? Skulle bli jättetacksam då jag själv är sämre än sämst på allt tekniskt!

Hör av er här, på fb eller mejl/mob i såfall!!


Kram Frida

DÅLIG UPPDATERING!!!

Uppdateringen har varit helkass, men jag har inte haft varken motivation eller tid tyvärr. Kör dock en liten sammansfattning för vad jag sysslat med de senaste dagarna!

Torsdag: Grodan fick stå igen, det var total isgata ute och jag vågar inte riskera någon sträckning. På kvällen blev det en sponattripp till Örebro där min pojkvän bor på veckorna (han läser till läkare).

Fredag: Sov länge medan Joel var i skolan och sedan drog vi till Marieberg, en superstor köpstad skulle man kunna säga, utanför Örebro. Shoppade ett bogskydd till Grodan på Hööks eftersom hon får skav av sitt täcke. Sedan gick vi i lite andra affärer med. Lunchade på Ikea vilket smakade mycket bra. På kvällen så försökte jag hjälpa några i stallet att lasta en häst som skadat sig och som skulle in till Skara och röntgas. Den hade fått lugnande och blev helt störd. När jag kom hade de stått i 2 timmar och vi försökte ytteliggare 1 timme innan vi gav upp. (idag, måndag, skulle de göra ett nytt försök... undra hur det går). Som tur var så skötte sig Grodan destu bättre och vi åkte till ridhuset för ett dressyrpass. Hon var först superpigg men i slutet var hon riktigt fin. Tränade på samlad galopp som hon fixade galant. Hon har tidigare inte riktigt orkat bära sig i riktigt samlad galopp men nu kändes de som om de släppte lite! Skönt, eftersom hon ska gå medelsvår nu så ingår det samlade gångarter.

Lördag: Hände inte allt för mycket. Jag skrittade Grodan så mycket som var möjligt! Typ inget... Men hon rörde på sig lite grann iallafall. På kvällen hade jag kalas för släkten (fyllde ju år för en månad sen). Fick mycket fina grejer och en hel del pengar. Kanske shoppar upp dem på nått kul på Gbg horseshow som börjar närma sig! ÅRETS HÖJDPUNKT!!! och jag har inte ens bokat biljetter...

Söndag: Var funktionär på klubbens ponnytävling. Var banchef och hade riktigt trevlit ihop med banbyggaren! Rebecka som äger min förra ponny Tornado var med och startade två hästar så hjälpte henne i de två sista klasserna med lite service och framhoppning. Dubbelnolla med båda i LC och sen ett ner med den ena i LB medan Tore var på sämre humör. Såg iallafall mycket fint ut. Skickar en eloge till TBHK:s ryttare också, de red överlägset snyggast! Jag AVSKYR de där flängtjejerna som drar runt hästarna i innertygeln i varenda sväng! De kommer aldrig högre än till LB genom att rida så! Man borde införa mer stilhoppning och mindre tidshoppning på denhär nivån. Så de välridande tjejerna också kan få belöning för sitt slit och de flängridande tjejerna kan ta sig i kragen och lära sig rida ordentligt! (Påminner om att det är mina åsikter). På eftermiddagen skulle jag ridit, men underlaget var sämre än någonsin så det blev tyvärr inget med det!


Ikväll ska jag rida för Hans igen, känns som om det var hur länge sen som helst sen förra gången. Ska rida igenom momenten för MSV och förhoppningsvis rida lite byten. har haft kandar de senaste träningarna och då har vi inte jobbat på bytena så mycket då Hans vill att jag ska lära in dem bra på träns först. Ikväll rider jag på träns tänkte jag. Första MSV-starten är flyttad till V10 istället och då rider jag nog på träns!


Förövrigt har jag sökt in till Talangutveckling, ett projekt distriktets ridsportsförbund ordnar (future factory förr) för unga ryttare som satsar på storhäst. Det har bara varit tre dressyrryttare som tagits ut förr och mina chanser att komma med är väl väldigt små. Men friskt vågat, hälften vunnet säger man ju... Kul grej i allafall!


Sen har jag fått en del bilder från Peter-träningen som kommer upp ikväll eller så!


Frida

Ingen hoppträning idag...

Onsdagar brukar innebära hoppträning, men inte idag. Grodan har gått mycket det senaste och hoppade otroligt bra två träningar föraa veckan och då väljer jag att låta henne ta det lite lungt under veckan och ska istället jobba henne över hinder till helgen. Så istället för att "vrålköra" med hoppning nu, så låter jag henne ta det lite lungt och suga in det hon gjorde senast och jobba henne lite extra på marken.





Tidigare har jag alltid hållt med när någon sagt att dressyren är lika viktigt som hoppningen för en hopphäst, men det är först på Grodan jag faktiskt kännt att detta påstående stämt.
Grodan var (är) svårriden. Inte på det sättet att hon är het, studsar, brallar och liknande. Utan Grodan kräver att man rider väl, hon kräver att man har kontroll. När jag fick henne var hon inte dressyrriden så mycket och i början så red jag bara "hoppdressyr" i hoppsadel och jobbade henner mer på det sättet som många ofta arbetar sina hopphästar. Men när man satte upp ett hinder så tappade jag all kontroll, jag styrde och hoppades på det bästa. La henne gärna stort för det var enklast att få bra språng då.
Detta funkade ett tag och hon hoppade det mesta. Men sen började hon, som många andra hästar, att testa mig. Nu krävde hon mer än  att jag styrde mot hindren. Hon krävde att jag började rida. Jag blev rädd när hon började bråka och jag tappade förtroendet till henne. Det gick så långt som att jag fick sitta och hoppa banor på 60 cm på hoppträningarna för att jag blev för rädd för att hoppa. Sakta men säkert kom vi uppåt, men jag hade fortfarande inte kontroll och fötroende för henne. Jag flög av i stortsett varje gång ett hinder var inblandat i en träning (min tränare fick till och med sätta upp extragrindar på sin bana eftersom Grodan slängde av mig och stack). Varje gång jag flög av blev jag mer och mer rädd. Tillslut så gav jag upp hoppningen efter en misslyckad tävling. Jag ville aldrig mer se ett hinder i hela mitt liv. Då började jag tävla mer dressyr, vilket såklart var jättekul då det gick bra.
Hela sommaren red jag dressyr, jag hoppade nog 3 gånger på lika många månader (och då var jag ändå uppstallad hos min tränare). På hösten började vi träna hoppning igen och det gick bra. För varje träning gick det bättre och bättre, det var inga höga höjder, men känslan var bra.
Sen när vintern började komma så steg hinderhöjden, fortfarande var jag rädd så fort hindret var över 90cm men jag vågade ändå lita på Grodan. Att vi den senaste träningen var uppe och hoppade på hinder närmare 130 cm utan att det fanns en enda tvekan i hästen var som en seger för mig. Jag trodde aldrig att vi skulle komma över och känslan när vi lyft från marken var otrolig. Hade jag kunnat med hade jag garanterat börjat gråta, men det kändes lite mesigt att göra framför Peter.

Många tycker jag har varit bortskämd. Att jag fått en superfin häst med massvis av kapacitet för mycket pengar och tyckt det varit konstigt att jag inte lyckats, men jag har alltid fått stänga öronen och trott på mig själv även om jag tvekat många, många gånger. Jag tror fortfarande inte att jag kommer att bli en hoppryttare, jag är alldeles för rädd för det.

Jag lånar en kär väns motto (några vet säkert vem det är?)
"It´s not a shame falling down, It´s a shame not rising"

Troligen kommer både jag, du och alla andra få en svacka! Tänk på detta ordspråket då, svackor får alla och det går inte göra något åt, det enda du kan göra är att se till att inte ge upp!







Frida

Redan fixat stallet

Japp, jag stack upp till stallet direkt från skolan när jag slutade vid 12:45. Hade middagsfodringen och tyckte att jag lika gärna kunde fixa klart allt när jag ändå var där. Det är ju ett himla åkande till och från stallet i vanliga fall och man får försöka dra ner på resorna så mycket som möjligt,det kostar ju både tid och pengar att åka dit flera gånger om dagen. Vanligtvis är jag där mellan 2-3 gånger om dagen på vintern och på sommaren blir det mellan 3-4 gånger varje dag och då är det skönt om man ibland kan komma undan med 1-2 gånger någon dag ibland.

Dagen kommer gå till att plugga, har ett superstort prov på torsdag och jag måste verkligen ha ett MVG på det! Det är i samhälls- och världsekonomi och hade säkert varit väldigt intressant om det inte hade varit för provet! Att plugga är inte min grej alls. Under högstadiet la jag ner ungefär 30 min i veckan på att plugga och gick ändå ut med 315 poäng (max 320). Gymnasiet har krävt lite mer och då har jag också fått lägga mer tid. Skolan måste vara viktigt, även om man inte har någon motivation! Jag har lovat mina föräldrar att satsa på skolan om jag ska få ha häst. Sen tycker jag också att det är viktigt att inte "plugga ihjäl sig". Jag har en del kompisar som inte gör något annat än att plugga och det är det faktiskt inte värt. Man måste ha kul också, annars orkar man inte. Ska man plugga flera timmar om dagen från 6an till 3an på gymnasiet så missar man en hel del annat. Jag tycker det vitkigaste är att man under högstadietiden ser till att få så bra betyg att man kan söka och komma in på det gymnasieprogram man vill. Under gymnasiet är det ofta klurigare, då man kanske inte vet vad man vill bli och kanske tvingas att jobba hårdare!

Nu får ingen ta detta som att skita i skolan, den är viktig! Man kan inte försörja sig på att rida, iallafall inte i längden. Se till att skaffa en utbildning, men ha också kul undertiden!

Frida

RSS 2.0